VIDEO ⟩ Ratas teeb presidendile ettepaneku Karu ametist vabastamiseks (40)

Copy

Peaminister Jüri Ratas kinnitas, et teeb täna president Kersti Kaljulaidile ettepaneku väliskaubandus- ja infotehnoloogiaminister Kaimar Karu ametist vabastamiseks. 

«Kaimar Karu on teinud tööd hästi, on olnud väga professionaalne minister,» iseloomustas Ratas. «Ametialaselt minul etteheiteid Kaimar Karule ei ole,» sõnas Ratas. Ta lisas, et Karu polnud ise valmis ministriametist tagasi astuma.

Ministrivangerdusest rääkides leidis Ratas, et loomulikult on parem, kui kriisajal selliseid otsuseid ei tehta. «Kindlasti on paremaid ajastusi olemas,» sõnas ta, lisades, et tegu on EKRE poliitilise sooviga. «Aga täna on olnud see ühe valitsuspartneri soov, koalitsioonilepingu järgi see koht kuulub EKRE-le ja loomulikult neil on õigus, kui see kandidaat on sobilik ka peaministrile, neid muudatusi teha,» lisas ta. 

Kui palju võib EKRE otsus olla seotud Bolti majandusliku toetamise plaaniga kriisiajal? «Ma küll ei oska siin neid seoseid luua, ma ei ole neid seoseid kuulnud,» sõnas Ratas. 

Väliskaubandus- ja infotehnoloogiaministri portfell on üks kõige olulisemaid kriisimeetmete rakendamises: nii KredEx kui Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus on seal valitsemisalas ja peaksid just nüüd nendel päevadel hakkama rakendama erinevaid abipakette.

Ratase sõnul on oluline pärast haiguspuhangu lõppu avada Eesti investoritele, eksportijatele, ettevõtjatele uksi välismaal, aga ka välisinvestoreid kutsuda Eestisse. «Need olid peamised sisuteemad,» sõnas täna keskpäeval ministrikandidaat Siemiga kohtunud Ratas. Peaminister kinnitas, et tänane koalitsioon ei keelusta e-valimisi. 

Ratase sõnul oli ministrivangerdus EKRE otsus, mille esitas talle erakonna juht Mart Helme. «Kuna see ministrikoht on koalitsioonilepingu kohaselt EKRE täita, teen täna Vabariigi Presidendile ettepaneku Kaimar Karu ametist vabastamiseks,» kinnitas Ratas.

Ühtlasi teeb Ratas presidendile ettepaneku nimetada uueks väliskaubandus- ja infotehnoloogiaministriks siseministeeriumi nõuniku Raul Siemi, kellega Ratas täna ka kohtus. 

Muudatuse ametisse nimetatud Vabariigi Valitsuse koosseisus teeb Vabariigi President peaministri ettepaneku saamisest kolme päeva jooksul. Presidendi avalike suhete nõuniku Taavi Linnamäe sõnul polnud täna pärastlõunaks peaministrilt taotlust laekunud. Ta lisas, et president Kersti Kaljulaid soovib kindlasti ministrikandidaadiga kohtuda. 

EKRE väliskaubandus- ja IT-minister Kaimar Karu teatas täna ühismeedias, et EKRE juht Mart Helme andis talle täna hommikul teada, et kutsub ta ministriametist tagasi, kuna koostöö ei suju ning erakond ei ole rahul. 

«EKRE fraktsiooni toimekate liikme toetuse ning koostöövalmiduse valguses tekitab nii see väide kui ka eriolukorra kontekstis vastutustundetu otsus hämmingut, kuid loomulikult on erakonna esimehel õigus käituda oma tõekspidamiste ning parema äranägemise järgi,» kommeteeris Karu. 

EKRE asejuhi Martin Helme sõnul ootavad erakonna valijad, liikmed ja juhid, et erakonna ministrid viiks ellu koalitsiooni ja erakonna poliitikat. «Praegu kippus aga nii olema, et IT ja väliskaubandusministri portfell oli mitte EKRE vaid Ametnike Partei käes,» lisas Helme.

Kommentaarid (40)
Copy
Tagasi üles