Valitsus kiitis heaks riigikogule esitatava riigireformi eelnõu

BNS
Copy
Riigihalduse minister Jaak Aab.
Riigihalduse minister Jaak Aab. Foto: Madis Veltman

Valitsus kiitis heaks riigikogule esitatava riigireformi elluviimise otsuse eelnõu, millega valitsus  esitab omapoolse sisendi parlamendile riigireformi eesmärkide ja tegevuste laiapõhjaliseks kokku leppimiseks. 

Riigihalduse minister Jaak Aab rõhutas, et eriolukorra tõttu on eriti vajalik minna edasi riigireformi tegevustega, mille üks eesmärke on tõhusam riigikorraldus ehk kvaliteetsemad avalikud teenused optimaalse kulu ja tööga. 

«Riigireformi eesmärk on jätkusuutliku, tõhusa ja elanikkonna vajadustega arvestava riigivalitsemise kujundamine,» ütles minister. «Eelnõuga esitame konkreetsed ettepanekud ja lepime parlamendi tasandil kokku, kuidas tahame Eesti riigi korralduses selleni jõuda järgmistel aastatel. Lühidalt öeldes – väiksema inim- ja raharessursiga parem tulemus.»

«Riigireformi teeme inimeste jaoks. Selleks, et tagada tervishoid, turvalisus, haridus ja teised eluks vajalikud teenused, tegeleme iga päev nende muutmisega paindlikumaks, kodulähedasemaks, kvaliteetsemaks ning kaasaegsemaks. Samal ajal arvestades muutuvaid olusid, demograafilisi ülesandeid ning optimaalset hinda,» lisas minister. «Kesksel kohal neis tegevustes on e-riigi arendamine, asutuste ülene koostöö ja regionaalne tasakaal. Iga üksik uuendus ja tegevus aitab meil astuda sammu parema riigihalduse suunas.»

Riigikogu otsuse eelnõu ettepanekute kohaselt korraldatakse valitsussektor ümber selliselt, et riigiasutuste ja kohalike omavalitsuste toimimine toetab ühiskonna terviklikku arengut. Riigireformi tegevussuunad on jagatud nelja temaatilise eesmärgi alla, mis moodustavad ühtse terviku. Neli kategooriat on tulevikule orienteeritud riik, kohanemisvõimeline ja tegus riik, inimeste vajadustele suunatud riik ning regionaalselt tasakaalus riik. 

Eelnõu sisaldab laiapõhjalist tegevussuundade loetelu, mida tuleb arvestada kõikides valitsussektori tegevusvaldkondades. Tegevussuundi rakendatakse konkreetsete algatuste kaudu. Riigikogu ja valitsuse eelnõude algatamisel arvestatakse riigireformi eelnõu otsuse põhimõtteid ning nende põhimõtetega arvestamist kirjeldatakse mõjuanalüüsides.

Vastavalt riigikogus vastuvõetavale otsusele täiendab valitsus ka eelmise aasta augustis kinnitatud riigireformi konkreetset tegevuskava.

Eelnõu koostas rahandusministeeriumi riigihalduse ja avaliku teenistuse osakond. Riigikogu otsuse ja seletuskirja koostamisel on arvestatud asjaomaste ekspertide arvamuse, sealhulgas  Riigireformi SA kontseptsiooni, analüüside, Eestit mõjutavate trendide ja arengudokumentidega.

Riigireform on valitsuse 2019–2023 prioriteetne tegevus, mille eesmärk on saavutada tõhusam valitsemine. Valitsuse tegevusprogrammi 2019–2023 punkti 3.3 alusel esitab riigihalduse minister valitsusele riigikogu otsuse eelnõu riigireformi elluviimiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles