Paet ja Kaljurand taunisid Helme öeldut Soome valitsuse aadressil (28)

BNS
Copy
Postimehe aasta inimene 2007, Marina Kaljurand. Fotol on Marina Kaljurand ja Urmas Paet ning foto on tehtud 2007. aastal.
Postimehe aasta inimene 2007, Marina Kaljurand. Fotol on Marina Kaljurand ja Urmas Paet ning foto on tehtud 2007. aastal. Foto: Mihkel Maripuu

Euroopa Parlamendi saadikud Urmas Paet ja Marina Kaljurand taunisid Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna siseministri Mart Helme öeldut, kelle sõnul on soomlaste naisterikas valitsuskabinet «huulepulgavalitsus».

«Sellised kommentaarid siseministri suust teevad Eestile kahju ka rahulikul ajal, rääkimata praegusest kriisiajast, kus igakülgne koostöö ja seal hulgas head inimlikud suhted naabrite vahel on erilise tähtsusega, ütles reformierakondlane Urmas Paet. «Naaberriigi valitsusse matslik ja üleolev suhtumine Eesti siseministri poolt ei ole millegagi põhjendatav. See on rumal ja Eesti inimestele ning riigile otseselt kahjulik suupruuk.»

Sotsiaaldemokraat Marina Kaljurand palus sotsiaalvõrgustikus Facebook Mart Helmel mitte tegutseda Eesti riigi vastu.

«Mart Helme, ärge tegutsege Eesti riigi vastu,» kirjutas Kaljurand. «Välisministeeriumi andmetel on praegu välismaal «lõksus» umbes 240 Eesti kodanikku, ka riikides, kus meil ei ole diplomaatilist esindust. Välisministeeriumi diplomaadid pingutavad ja teevad kõik selleks, et meie kodanikud turvaliselt ja kiiresti kodumaale pääseksid. Paraku teete Teie seda järjest keerulisemaks.»

Kaljurand märkis, et endise diplomaadina peaks Helme teadma, et väikesel riigil ei ole liiga palju sõpru ja ei ole harvad juhtumid, kui Eesti peab paluma sõprade abi. «Eesti võimekused on piiratud, nii õhutranspordi kui ka saatkondade näol. Aastakümneid on meid aidanud Soome diplomaadid nendes riikides, kus Eesti saatkondi ei ole ja konsulid meie kodanikke aidata ei saa. Oleme selle eest Soome riigile ja diplomaatidele väga tänulikud,» kirjutas Kaljurand.

«Endise diplomaadina peaksite ka seda teadma, et iga Teie kui siseministri halvustav või irvitav kommentaar Soome valitsuse aadressil jõuab Soome valitsuseni. Mõelge sellele, kui tahate järgmine kord midagi halvustavat öelda. Ja kui üldse ei saa olla ilma solvamiseta, siis olge parem vait. Sellega teete teene meie kodanikele.»

Siseminister Mart Helme nimetas pühapäevases raadiosaates Soome valitsust muu hulgas «huulepulgavalitsuseks».

«Toome nüüd teise näite ja näide sellest, kuidas riigid käituvad. Omast heast tahtest tahtsime teha erandi ka Soomes käijatele. Ütlesime, et kord nädalas saate ühele ja teisele poole tulla, ütleme, et pühapäeva õhtul lähete Soome poole, reede õhtul tulete Eesti poole,» rääkis Helme. «Aga mida tegi Soome? Soome pani - «plaks» - lihtsalt ukse kinni. Kõik! Kusjuures tegi seda minu arvates väga alatul moel. Või noh, siin võime rääkida nüüd naistest ja pehmest poliitikast - huulepulgavalitsus -, kes me arste ja meditsiinitöötajaid ei blokeeri - teie võite pendeldada ja käia ja tulla ja olla, aga sinikraed, tööinimesed, need - valige!»

Kommentaarid (28)
Copy
Tagasi üles