GRAAFIK ⟩ Eriolukorra ajal on tõusnud EKRE toetus (31)

Copy
Siseminister Mart Helme.
Siseminister Mart Helme. Foto: Sander Ilvest

Märtsis on enim tõusnud Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) toetus, selgub Kantar Emori värskest erakondade populaarsusküsitlusest. Küsitlus viidi läbi riikliku eriolukorra ajal, mis oli kehtestatud koroonaviiruse Covid-19 leviku tõkestamiseks. 

Kõige populaarsem partei on jätkuvalt Reformierakond, kellele annaks hääle 29 protsenti erakondlikku eelistust omavatest küsitluses osalenutest. Samas on suurima opositsioonierakonna reiting viimase poole aasta jooksul pigem langeva trendiga ning vahe teiste erakondadega hakkab vähenema, selgub Kantar Emori värskest erakondade reitingute seirest. Eelmise aasta suvel oli Reformierakonna toetus üle 35 protsendi. 

Teisele kohale on tõusnud EKRE. «EKRE 21 toetusprotsendiga on samal tasemel, kus nad olid korraks enne eelmisi valimisi veebruaris ehk see on nende parim tulemus reitingute mõõtmise ajaloos,» selgitas Kantar Emori uuringujuht Aivar Voog.

Peaministripartei Keskerakonna reiting on viimased neli kuud olnud stabiilselt 17–18 protsenti. Voogi sõnul pole Keskerakond suutnud veel taastada nende kunagist taset.

Isamaa EKRE varjus

Valitsuskoalitsiooni kuuluva kolmanda erakonna Isamaa reiting on viimased kaks kuud olnud valmiskünnise piirmail. «Isamaa on selgelt oma suurima konkurendi EKRE varju jäänud ning hoiab reitingute edetabelis kindlalt kuuendat kohta,» kommenteeris Voog.

Märtsikuu mõõtmine toimus peale eriolukorra kehtestamist ja see on mõjunud pigem positiivselt valitsuskoalitsiooni summaarsele toetusele, mis on võrreldes veebruariga tõusnud kolme protsendi võrra.

Neljandal ja viiendal kohal olevate sotside ja Eesti 200 reiting on enam-vähem sama, nende toetus on viimased kaks kuud olnud 12–14 protsenti. 

Tabeljaotustes on erakondade reitinguprotsendid näidatud nendest, kellel on erakondlik eelistus, seega «ei oska öelda» vastanute protsent elimineeritakse. Antud andmete näitamise viis muudab erakondade reitinguprotsendid võrreldavaks riigikogu valimiste tulemustega. «Ei oska öelda» osakaal oli märtsis 18,5%. Maksimaalne viga ±2,6%.

Kommentaarid (31)
Copy
Tagasi üles