Riigikogu tõstis juhatuse valimised päev varasemaks

Anna Ploompuu
, reporter
Copy
Pildil kaks riigikogu juhatuse liiget: teine aseesimees Siim Kallas ja  esimees Henn Põlluaas.
Pildil kaks riigikogu juhatuse liiget: teine aseesimees Siim Kallas ja esimees Henn Põlluaas. Foto: Madis Veltman

Riigikogu otsustas täna korraldada juhatuse valimised kolmapäeval. Varem oli juhatuse valimine plaanitud neljapäevaks, 26. märtsiks. 

Riigikogu otsustas eriolukorra tõttu muuta töö ajagraafikut, mille kohaselt istungid toimuvad esmaspäeval ja kolmapäeval ning kolmapäeval toimub ka infotund.

Et riigikogu töö- ja kodukorra seadusest tulenevalt peavad riigikogu juhatuse valimised toimuma käesoleva istunginädala viimasel istungil. Seega toimuvad juhatuse valimised kolmapäeval, 25. märtsil. 

Riigikogu valimisel kandideerivad juhatuse esimeheks praegu samas ametis olev Henn Põlluaas (EKRE) ja sotsiaaldemokraat Ivari Padar, aseesimeesteks saavad tõenäoliselt Helir-Valdor Seeder (Isamaa) ja Siim Kallas (Reformierakond). 

Kuidas käib riigikogu juhatuse valimine?

Riigikogu esimehe ja aseesimeeste kandidaadid seavad üles riigikogu liikmed. Seejärel annavad kandidaadid oma nõusoleku kandideerida. Nii esimehe kui ka aseesimeeste valimisel on igal riigikogu liikmel üks hääl. Hääletamine on salajane.

Hääled loetakse avalikult kokku kohe pärast hääletuse lõppu. Riigikogu esimeheks saab kandidaat, kellele antakse üle poole kehtivatest häältest. Kui ükski kandidaat ei saa nii palju hääli, korraldatakse kahe enim hääli saanud kandidaadi vahel valimise lisavoor. Võrdse häälte arvu puhul heidetakse liisku. Kui üles on seatud ainult üks riigikogu esimehe kandidaat, osutub ta valituks, kui ta saab rohkem poolt- kui vastuhääli.

Riigikogu aseesimeesteks saavad kaks enim hääli kogunud kandidaati. Esimeseks aseesimeheks saab nendest kahest rohkem hääli kogunud kandidaat ja teiseks aseesimeheks see, kes häälte arvult teiseks jäi. Võrdselt hääli saanud kandidaatide vahel korraldatakse valimise lisavoor.

Allikas: riigikogu.ee

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles