Ilves: euroliit peab Nabucco gaasijuhtme osas juhtrolli võtma

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Toomas Hendrik Ilves töövisiidil Aserbaidžaanis.
President Toomas Hendrik Ilves töövisiidil Aserbaidžaanis. Foto: Presidendi kantselei

Aserbaidžaanis töövisiidil viibiv president Toomas Hendrik Ilves rõhutas, et Euroopa peab võtma Nabucco gaasijuhtme projektis juhtrolli.

Euroopa Komisjon peab võtma energiajulgeoleku tagamisel, sealhulgas Nabucco gaasijuhtme projekti suhtes eestvedaja rolli, ütlesid Ilves ning teda saatev majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Parts kohtumisel Aserbaidžaani energeetikaministri Natig Alijeviga, vahendas presidendi kantselei pressiesindaja.

Aserbaidžaanist Gruusia ja Türgi kaudu Euroopasse kavandatud gaasijuhtme projekti edukus suurendaks Euroopa Liidu energiajulgeolekut, mille puhul on oluline varustusallikate ja –kanalite mitmekesisus, rõhutati kohtumisel.

Minister Alijevi sõnul ei näe Aserbaidžaan Euroopa poolelt praegu piisavat aktiivsust Kaspia regiooni energiaressursside kasutuselevõtuks, mis suurendaks oluliselt Euroopa Liidu enda varustuskindlust.

«Veduriks, kes võiks ja suudaks siin probleemide lahendust vedama hakata, saaks olla Euroopa Komisjon,» ütles president Ilves.

Eesti riigipea ja minister Parts tutvustasid kohtumisel ka põlevkivikeemia arengut Eestis, keskendudes põlevkivi-, gaasi- ja naftaettevõtete võimalikule koostööle tulevikus.

President Ilves külastas täna ka Bakuu-Tbilisi-Ceyhani naftajuhtme alguses paiknevat Sangachali terminali. See naftajuhe on esimene edukas rakendunud projekt, mis viib Aserbaidžaani naftat takistusteta tarbijani, rõhutas Eesti riigipea.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles