Olukord vene valijate seas: sotsid tõusevad, Kesk langeb

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Lennart Rikk / Scanpix

Kui vaadata seda, mis on viimastel aastatel muust rahvusest kodanike seas erakondade toetusega juhtunud, siis võib märgata Keskerakonna populaarsuse vähenemist ning sotside oma kasvu.

2008. aastal toetas sotse 2, aasta hiljem 3, 2010. aastal 4 ja mullu juba 10 protsenti mitte-eestlastest valimisealistest kodanikest, selgub TNS Emori aastakeskmiste analüüsist.

Keskerakonna toetus venekeelsete valijate seas saavutas 2009. aastal 84 protsendiga kulminatsiooni, langedes aasta hiljem 79 ning mullu 76 protsendile.

Reformierakonna toetus oli mitte-eestlaste seas 2009. aastal neli ning kahel järgmisel aastal kuus protsenti. Isamaa ja Res Publica Liidu oma langes aga pärast kahel aastal kahe protsendi peal püsimist mullu ühele.

Eelkirjeldatuga võrreldes oluliselt kirjum pilt valitses mitte-eestlastest valijaskonna seas aga 2006. aastal. Keskerakond oli küll esikohal, kuid nende toetus oli «vaid» 50 protsenti. Reformierakonda eelistas muust rahvusest kodanikest 11 protsenti, sotse 5 ning IRLi 4.

Küsitlustes on arvestatud vaid valimisealiste kodanike eelistusi ning lõppnumbritest on välja jäetud isikud, kel vastamisel parteiline eelistus puudus.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles