Raimond Kaljulaid: Ratas on ühiskonda lõhkunud rohkem kui keegi teine (39)

Loora-Elisabet Lomp
Copy
Otse Postimehest: Raimond Kaljulaid.
Otse Postimehest: Raimond Kaljulaid. Foto: Sander Ilvest

Eile pidas peaminister Jüri Ratas (Keskerakond) Eesti Vabariigi 102. aastapäeva kontsertaktusel kõne, millele vastas kriitiliselt Raimond Kaljulaid (SDE), kelle arvates on Ratas lõhkunud Eesti ühiskonda rohkem kui ükski teine poliitik pärast iseseisvuse taastamist.

«Jüri Ratase aastapäevakõnest. Idee «nullkasvust» ei ole uus, kuid seda on väga keeruline praktikas ette kujutada. Kuidas selgitada Eesti inimestele, et eesmärk sama kõrgest elatustasemest ja sissetulekutest nagu Põhjamaades, jääbki saavutamata,» leiab Kaljulaid, täiendades, kui kogu inimkonna senine ajalugu on olnud ekspansiivne, kasvule orienteeritud ning see ei saa küll täpselt samal moel jätkuda.

Raimond Kaljulaidi sõnul on küsimus selles, kuidas tagada, et  homne kasv ei tuleks enam sellisel määral looduskeskkonna arvelt ning jaotuks ühtlasemalt. 

 Jüri Ratas on praeguseks valitsusjuht neljandat aastat. Kui selle aja jooksul ei ole suudetud käivitada ja teha reforme, mis neid suundumusi muudaks, siis ehk tuleks sidusama ühiskonna eesmärgi saavutamiseks otsida riiki juhtima võimekamat meeskonda?» küsib Tallinna sotside juht Kaljulaid. 

Ta viitas Ratase mõttekäigule, kuidas Eestis süveneb varanduslik kihistumine ja jätkub ääremaastumine, sotsiaalhoolekanne on seejuures ebarahuldav, inimlikkust surutakse numbritesse ning Eesti strateegilise arengu küsimustes puudub isegi mõõdukas konsensus.

«Mis aga puudutab «isegi mõõduka konsensuse puudumist», siis ma paraku ei oska nimetada taasiseseisvunud Eesti ajaloost poliitikuid, kes oleks oma otsustega teinud rohkem ühiskonna ühtsuse ning koosmeele lõhkumiseks kui Keskerakonna juhid möödunud aasta kevadel parempopulistidega valitsust moodustades,» leiab ta. 

Kommentaarid (39)
Copy
Tagasi üles