Fraktsioonid tõenäoliselt pakuvad samu kandidaate riigikogu juhatusse (4)

Loora-Elisabet Lomp
Copy
Riigikogu juhatuse pressikonverents. Riigikogu valis möödunud aastal oma esimeheks Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) poliitiku Henn Põlluaasa. Riigikogu esimeseks aseesimeheks sai Helir-Valdor Seeder ja teiseks aseesimeheks Siim Kallas.
Riigikogu juhatuse pressikonverents. Riigikogu valis möödunud aastal oma esimeheks Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) poliitiku Henn Põlluaasa. Riigikogu esimeseks aseesimeheks sai Helir-Valdor Seeder ja teiseks aseesimeheks Siim Kallas. Foto: Konstantin Sednev

Riigikogu liikmed valivad 26. märtsil uut juhatust. Fraktsioonid pole veel arutanud täpselt, keda pakkuda, kuid pigem soovivad nad senise juhatuse jätkamist. 

Riigikogu esimehe ja kahe aseesimehe valimine toimub 26. märtsil. Riigikogu saadikud saavad esitada kandidaate esimehe ja aseesimeeste kohtadele.  

Isamaa esimees Helir-Valdor Seeder ütles, et fraktsioon otsustab kindla kandidaadi märtsi alguses, kuid suure tõenäosusega ta jätkab riigikogu esimese aseesimehe kohal. «Koalitsioonileppe kohaselt midagi tõenäoliselt ei muutu. Esimene koht kuulub EKREle, esimese aseesimehe koht läheb Isamaale. Vastavalt seadusele kuulub teise aseesimehe koht opositsioonile,» selgitas Seeder. «Suure täoenäosusega ma jätkan jah, vaevalt meil siin muudatusi toimub,» vastas Isamaa esimees, kas ta ise soovib jätkata riigikogu esimese aseesimehe kohal. 

EKRE fraktsioon pole samamoodi arutanud, kes võiks olla kandidaat. Kuid fraktsioon tõenäoliselt esitab uuesti riigikogu esimeheks Henn Põlluaasa, ütles EKRE pressiesindaja.  

Opositsiooni suurim erakond Reformierakond pole fraktsioonis arutanud juhatuse kandidaate, kuid erakonna esimehe Kaja Kallase sõnul pole põhjust arvata, et erakond esitaks kedagi teist kui Siim Kallast. 

Opositsioonis oleva Sotsiaaldemokraatliku Erakonna fraktsiooni aseesimees Kalvi Kõva sõnul ootab fraktsiooni riigikogu juhatuse valimisi puudutavad arutelud veel ees. Ja eeldatavasti konsulteeritakse ka Reformierakonnaga. «Mina olen küll seda meelt, et riigikogu esimehe valimistel tuleks seada üles vastaskandidaat Henn Põlluaasale, kes ei ole oma kõrges ametis sugugi mitte alati väärikalt hakkama saanud,» mainis Kõva. Ta meenutas läinud kevade episoodi, kus Põlluaas lasi teisaldada riigikogu valgest saalist Euroopa Liidu lippe. 

«Riigikogu esimees peab istungit juhatama erapooletult ja tasakaalukalt – ka siin on tema töös olnud selgeid puudujääke ja parteipoliitiliselt kallutatud otsuseid,» täiendades, et demokraatlikus ühiskonnas on valimised alati olulised ja riigikogu esimehel on täita meie parlamentaarses demokraatias suur roll. «Sotsiaaldemokraadid võtavad igal juhul neid valimisi tõsiselt,» selgitas Kalvi Kõva sotside hoiakut. 

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles