Apteegireformi tahavad muuta nii EKRE kui sotsid

Copy
Türi tervisekeskus. Apteek.
Türi tervisekeskus. Apteek. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Täna hommikul andsid nii Eesti Konservatiivne Rahvaerakond kui ka Sotsiaaldemokraatlik erakond riigikogule arutamiseks oma nägemuse apteegireformiga jätkamise osas. Kahe esitatud eelnõu sisu on risti vastupidine: EKRE tahab reformi tühistada, sotsiaaldemokraadid tahavad jätkata.

Uued muudatusettepanekud esitati kaks kuud enne seda, kui viis aastat tagasi riigikogus vastu võetud apteegireformi üleminekuperiood läbi peaks saama. See tähendab, et kõik hulgimüüjad peaksid 1. aprilliks endale kuuluvatest apteekidest loobuma ning iga apteegi omanikuks peab olema 51 protsendi ulatuses proviisor.

EKRE eelnõu eesmärk on kaotada ära apteekide omandipiirangud ning anda apteegipidajatele ja tervihoiuteenuse osutajatele õigus osta ravimeid otse ravimite tootjalt. «Sellega tagatakse ravimiturul vaba konkurents, mis parandab ravimite kättesaadavust ja suurendab tootevalikut,» ütles EKRE fraktsiooni esimees Siim Pohlak eelnõu tutvustades. Pohlaku sõnul soovitakse nii ära hoida apteekide sulgemine 1. aprillil.

EKRE esitatud eelnõule kirjutas alla ka keskerakondlane Jaanus Karilaid.

Sotsiaaldemokraatide eelnõu andis riigikogule üle Jevgeni Ossinovski. Selle kohaselt antakse Ravimiametile õigus nendes kohtades, kus ükski apteek ei vasta aprilliks apteegireformi nõuetele, pikendada nõuetele ülemineku tähtaega 1. jaanuarini 2021. Nii ei jääks esimesel aprillil ükski küla, alev ega linn apteegita.

«Riigil on võimalik ennast kehtestada. Tõestada, et ta ei ole paari ettevõtja pantvang ja samal ajal tegelikult ka minimeerida riski, et keegi jääb 1. aprillil ravimiteta,» sõnas Ossinovski eelnõu tutvustades.

Apteegireformi etapiviisilist rakendamist on soosinud ka sotsiaalministeerium eesotsas sotsiaalminister Tanel Kiigega. Kiige plaan nägi ette üleminekuperioodi pikendada kolm aastat. Sellele ei ole aga toetust valitsuses, mis tähendab, et ideed eelnõuks vormida ei saa.

Sarnaselt EKRE esitatud eelnõule, proovis koalitsioonisaadikute töörühm apteegierformi tühistada ka lõppenud aasta detsembris. See katse kukkus riigikogus eelnõu esimesel lugemisel läbi.

Kui palju apteeke vastab apteegireformi nõuetele?

1. jaanuaril 2020 vastas kõigile 1. aprillil jõustuvatele nõuetele (proviisoromand, hulgimüüja valitseva mõju puudumine ja suurtes linnades haruapteekide tegevuse lõpetamine) 181 apteeki.

Nõuetele mittevastavaid apteeke oli 317. Need asuvad peamiselt suurtes linnades (üle 4000 elaniku), kus nende osakaal on 73 protsenti. Maal ja väikelinnades on osakaal 45 protsenti (76 apteeki üle Eesti).

Allikas: Ravimiamet

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles