FOTOD JA VIDEO ⟩ Ekskohtunik Helve Särgava liitub Keskerakonnaga (14)

Copy

Möödunud nädalal Tallinna linnavolikogu sotsiaaldemokraatide fraktsioonist välja heidetud Helve Särgava liitub Keskerakonnaga. 

Endine kohtunik Särgava kinnitas pressikonverentsil, et otsustas liituda Keskerakonnaga. Särgava sõnul oli tal vestlusi mitme erakonnaga ning ta mõtles kaua, kuid liisk langes Keskerakonnale, sest seal tunneb ta end kõige paremini. «Ma olen lihtne maatüdruk, lihtsast maakodust. Kui ma olen vaadanud Eestis üleüldiselt erakondi, siis minu meelest Keskerakond on lihtsa inimese erakond,» selgitas ta partei valikut.

Ta tunnistas, et Keskerakonna korruptsiooni taak oli kahtlemata üheks põhjuseks, miks ta pikema mõtlemisaja võttis. Otsuse Keskerakonnaga liituda tegi Särgava enda sõnul jaanuari teisel nädalal. Sellele järgnes Särgava väljaheitmine Tallinna linnavolikogu sotsiaaldemokraatide fraktsioonist. Möödunud nädalal heitis värskelt sotside Tallinna piirkonna juhiks kandideerinud Raimond Kaljulaid talle ette hääletamist koos Keskerakonna ja EKRE saadikutega Tallinna eelarve poolt.  

Särgava sõnul ütles ta aga sotsidele lõplikult ära, ta ei soovinud erakonnaga taas liituda ning talle tuli üllatusena, et talle fraktsioonist erinevat hääletamist ette heideti. «Pidasin seda igatepidi õigeks, aga ma olen ka hääletanud nende aastate jooksul paljudel teistel kordadel teistmoodi. Ma ei näe seal probleemi. Seda oleks võinud ka mulle öelda, et vot see on see lõplik põhjus,» selgitas Särgava. 

Särgava ei eitanud, et temaga on olnud juttu Tallinna linnavolikogu aseesimehe kohast ning kui see pakkumine talle tehakse, kavatseb ta koha vastu võtta. «See on volikogu kompetentsi küsimus, ja need otsused saavad sündida, kui volikogu nii otsustab,» kommenteeris Särgava.

Kas volikogu asejuhi koht oli pakkumine, mis veenis Särgavat Keskerakonna kasuks otsustama? «Kui ma kunagi ka sotsidega ühinesin, ütlesin samamoodi, et mina ei ühine poliitikas mitte selle pärast, et vaatan, kas saan selle või tolle koha või palju mulle makstakse.»

Särgava sõnul kavatseb ta jätkata, kuni jaksupoliitikaga tegeleda veel on. 

Tallinna linnavolikogu esimees Tiit Terik lükkas ümber jutud, nagu tähendaks see opositsiooni kuuluva Isamaa erakonna aseesimehe Mart Luige taandumist. «Kindlasti ei tule see opositsiooni aseesimehe arvelt,» ütles Terik. See tähendab, et kui Keskerakonna fraktsioon peaks otsustama aseesimehe kohta pakkuda Särgavale, võetakse sellelt ametilt maha seda seni pidanud Toivo Tootsen (KE).

«Neljapäeval on meil fraktsioon koos ja siis, arvan, oleme üksmeelselt nõus teda oma fraktsiooni vastu võtma,» kommenteeris Tallinna linnavolikogu asejuht, keskfraktsiooni kuuluv Toivo Tootsen. 

Kuuldusi, et Särgavale on pakutud volikogu asejuhi kohta ehk Tootseni ametit, ei soovinud Tootsen pikemalt selgitada. «Kõigepealt võtame ta fraktsiooni vastu, siis vaatame, millises komisjonis ta osaleda soovib. Võtame samm-sammult,» sõnas ta. 

Vastates küsimusele, kas ta on nõus loobuma volikogu asejuhi kohast, ütles Tootsen, et ei soovi sündmustest ette rutata. «Praegu on sellest kõigest vara rääkida.»

«Särgava on väga lugupeetud inimene ja ma arvan, et meie fraktsioonil on ainult hea meel, kui selline inimene meie hulka tuleb,» sõnas Tootsen. 

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna Tallinna piirkonna juhatuse ja erakonna volikogu fraktsiooni möödunud nädalal peetud ühisel koosolekul otsustati endine kohtunik Helve Särgava usalduse kaotuse ning koostöö lõppemise tõttu fraktsiooni koosseisust välja arvata.

Erakonnas kavatseb Särgava keskenduda kolmele põhiteemale, milleks on korruptsioon, lähisuhtevägivald ning probleemid korteriühistute juhatustes. Särgava möönas, et korruptsioonijuhtumeid on Tallinnas olnud küll ohtralt, kuid kui sellega ei tegele, siis see süveneb ega parane. «Kahtlemata ma mõtisklesin sellele. Aga mõtlesin, et teades enda olemust, siis mina, kui midagi näen, ei pane pead liiva alla, siis ka ütlen, lootes, et sellest kinni võetakse. Tallinn peab saama korruptsioonist puhtaks ja praegu sinnapoole ka siht on,» kinnitas Särgava.

«Väärikas linn, omavalitsus ei saa olla väärikas, kui on korruptsiooniprobleemid. Ma loodan, et saan siin midagi muuta. Arvan, et järsku mu lootus ei pettu. Sellest kõigest saab järelduse teha, kui on aastake mööda läinud,» lisas ta. 

40-aastase kohtunikukogemusega Särgava kogus 2017. aasta kohalikel valimistel sotside nimekirjas Tallinna kesklinnas kandideerides 1372 häält. Samuti tegi ta tubli tulemuse 2019. aasta märtsi riigikogu valimistel, kogudes Mustamäel ja Nõmmel 1465 häält. 

Kommentaarid (14)
Copy
Tagasi üles