EKRE jäi vahele keelatud annetuste vastuvõtmisega (22)

Anna Ploompuu
, reporter
Copy
EKRE asejuhi Martin Helme sõnul oli tegu vormistusliku veaga.
EKRE asejuhi Martin Helme sõnul oli tegu vormistusliku veaga. Foto: Remo Tõnismäe

Eesti Konservatiivne Rahvaerakond sai 2019. aasta neljandas kvartalis annetusi kahelt osaühingult, selgub erakondade rahastamise järelevalve komisjonile esitatud aruannetest. Juriidilise isiku annetus erakonnale on aga seadusega keelatud. 

Juriidilistelt isikutelt, täpsemalt kahelt osaühingult sai erakond kokku 700 eurot. Kokku annetati erakonnale neljandas kvartalis 13 211 eurot, selgub erakondade rahastamise järelevalve komisjonile (ERJK) esitatud andmetest. 

ERJK andmete järgi erakonnale 600 eurot rahaliselt annetanud DIXI EXPORT OÜ esindaja Lauri Jürgenson kuulub ise ka EKREsse. Tema ettevõtte tegevusalaks on metsamajandust abistavad tegevused. «On jupikaupa antud, jah,» kinnitas Jürgenson. 

Osutades tähelepanu, et tegu on erakonnaseaduse rikkumisega, märkis ta, et raha polnud erakonnale, vaid ajalehele firma reklaami eest maksmiseks. «Mul oli süsteem väga lihtne: ajaleht kirjutas mulle arve, mina maksin arve ja sain selle eest reklaami. Kõik peaks olema õige,» selgitas ta. 

Seda, miks ERJK-le esitatud aruannetes on märgitud see rahaliseks annetuseks, ei osanud ta selgitada. «Äkki on mingi viga, sest asi käis ametlikult läbi arve.»

ERJK juhi Liisa Oviiri sõnul on tegemist igal juhul keelatud annetusena ning erakonnale tehakse märgukiri summa tagasi kandmiseks. 

«See on seadusega selgelt keelatud ja kui ta on annetusena tehtud, siis tegelikult olnuks erakonna kohustus see koheselt tagasi kanda. See ei ole piiripealne juhtum,» sõnas Oviir. 

Lisaks Jürgensoni ettevõttele on rahaliseks annetuseks märgitud 100 eurot osaühingult Vanamurru mets. Ettevõte tegeleb samuti metsamajandust abistava tegevusega. 

Helme: parandame aruanded ära

EKRE asejuht, rahandusminister Martin Helme selgitas, et erakond on saanud tulu ka majandustegevusest, millest üks osa on näiteks reklaami müük EKRE portaalis Uued Uudised. «Seda saab müüa ka juriidilistele isikutele. Võimalik, et silmas on peetud seda tulu ja see on kuidagi valesti vormistatud,» märkis Helme.

Pisut hiljem selgitas Helme välja arusaamatuse põhjuse: tema sõnul on tegemist tuluga erakonna varalt, mis on ERJK-le esitatud aruandes rahaliseks annetuseks valesti vormistatud. «Parandame aruanded ära,» lubas Helme. 

§ 123.   Annetus

  (1) Annetus käesoleva seaduse tähenduses on Eesti Vabariigi kodakondsusega, Eestis alalise elamisõiguse ja pikaajalise elaniku staatusega füüsilisest isikust annetaja poolt vabatahtlikult oma vara arvelt erakonna tegevuse toetamiseks erakonnale või erakonna liikmele loovutatav rahaliselt hinnatav hüve, sealhulgas teenus, kuid välja arvatud vabatahtlik töö.

  (11) Erakonna juhatus võtab vastu annetuse vastuvõtmise korra. Annetuse vastuvõtmise kord avalikustatakse erakonna veebilehel.

  (2) Annetus, mis ei vasta käesoleva paragrahvi lõikes 1 nimetatud tingimustele, on keelatud. Eelkõige on keelatud:

  1) anonüümne annetus;

  2) juriidilise isiku annetus;

...

Allikas: Riigi Teataja, erakonnaseadus

Kommentaarid (22)
Copy
Tagasi üles