Presidendi ja valitsuse traditsiooniline aastalõpukohtumine jäi ära (60)

Anna Ploompuu
, reporter
Copy
Jüri Ratas ja president Kersti Kaljulaid.
Jüri Ratas ja president Kersti Kaljulaid. Foto: Erik Prozes

Lisaks sellele, et peaminister Jüri Ratas ei osale veebruaris presidendi vastuvõtul, ei toimunud sel aastal valitsuse ja riigipea aastalõpukohtumist. 

«Tänavu tõesti ei toimu valitsuse ja riigipea ühist aastalõpulõunat,» kinnitas Vabariigi Presidendi avalike suhete nõunik Taavi Linnamäe Postimehele. 

Valitsuse kommunikatsioonibüroo teatel ei leitud selleks sobivat aega. «Kahjuks ei õnnestunud leida ühist sobivat aega,» põhjendas valitsuskommunikatsiooni direktor Urmas Seaver. 

Postimehele teadaolevalt tegi president Kaljulaid ettepaneku kohtumiseks, kuid – nagu näha – selleks aega ei leitudki. Tegemist on pikaaegse traditsiooniga ning varasemal kahel aastal on peaminister Jüri Ratas oma juhitava valitsusega Kadriorus aastalõpukohtumisel käinud. 

Peaministribüroo juht Johannes Merilai selgitas, et valitsuse ja riigipea aastalõpulõuna planeerimine jäi tänavu hilja peale ning seepärast polnudki võimalik leida pühadeperioodil kohtumiseks sobivat aega. «Peaminister ja president kohtuvad omavahel regulaarselt ning seekord oli tegemist lihtsalt sellega, et kalendrid kiirel ajal ei klappinud,» kinnitas ta. 

Möödunud aastal kohtusid president ja ministrid enne jõule. Aasta tagasi juhtis peaminister Jüri Ratas Keskerakonna, sotsiaaldemokraatide ja Isamaa võimuliitu.

Valitsuse ja presidendi aastalõpukohtumine 2018.
Valitsuse ja presidendi aastalõpukohtumine 2018. Foto: Presidendi kantselei

Traditsioonilisele aastalõpu pidulikule koosviibimisele pani aluse president Lennart Meri. Teadaolevalt pole kordagi see lõuna- või õhtusöök ära jäänud, kirjutab ERR

Peaminister Jüri Ratas ei osale ka veebruaris Viljandis toimuval vabariigi aastapäevale pühendatud presidendi vastuvõtul. Ehkki ametlikud kutsed pole osalejatele veel saadetud, on lisaks Ratasele teatanud ka EKRE rahandusminister Martin Helme, et ei osale vastuvõtul. «Tuleb ikka väga tõsiselt küsida, mida on teinud valesti kutsuja, et esimest korda taasiseseisvumise ajal jätab peaminister vastuvõtule minemata,» on Helme öelnud. Samas on Keskerakonda kuuluv sotsiaalminister Tanel Kiik teatanud, et tema osaleb presidendi vastuvõtul. 

Peaminister ja EKRE ministrid ei käinud ka 20. augustil presidendi taasiseseisvumispäeva vastuvõtul Roosiaias. 

Presidendi vastuvõtult puudumisega paistis silma ka Jüri Ratase eelkäija Keskerakonna esimehe kohal Edgar Savisaar, kes põhjendas seda sooviga tähistada vabariigi sünnipäeva kodus Hundisilmal kohalike külameeste seltsis. 

Kommentaarid (60)
Copy
Tagasi üles