Peaminister Ratas ei lähe presidendi vastuvõtule (147)

Anna Ploompuu
, reporter
Copy
Jüri Ratas.
Jüri Ratas. Foto: Tairo Lutter

Peaminister Jüri Ratas ei lähe presidendi vabariigi aastapäeva vastuvõtule tuleva aasta 24. veebruaril, selgub tema reede õhtul ETV+ eetrisse jõudvast aastalõpuintervjuust

«24. veebruaril ma võtan kindlasti osa üritustest Vabaduse väljakul, paraadist ja muust. Kui teid huvitab, kas ma kavatsen osaleda presidendi pidulikul vastuvõtul, siis võin öelda, et juba teatasin presidendile, et mind kahjuks pole [õhtuks] Eestis, kuna koolivaheaega tahaks veeta oma perega,» vahendas ERR Ratase usutlust kanalis ETV+. 

«Peaminister suundub sel päeval perega Eestist kaugemale, sest 24. veebruaril algab ka koolivaheaeg. Oma plaanist informeeris ta kohtumisel juba mõnda aega tagasi ka Vabariigi Presidenti,» lisas peaministri büroo juht Johannes Merilai Postimehele. 

Vastuseks küsimusele, kas peaministri ja presidendi vahelt on läbi jooksnud must kass, kuna president nimetas hiljuti Ratase valitsust ohuks Eesti julgeolekule, vastas peaminister, et tema isiklikult ei arva, et Stenbocki ja Kadrioru vahelt oleks must kass läbi jooksnud. «Riiklikku julgeolekut ja põhiseaduslikku korda Eestis ei ohusta miski,» ütles Ratas ERRile. 

President on otsustanud saabuva aasta 24. veebruari vastuvõtu korraldada Viljandis Ugala teatris. See on esimene kord kui presidendi vastuvõtt tehakse Viljandis.

Ratas ja EKRE puudusid ka augustis 

Ratas puudus presidendi vastuvõtult ka tänavu 20. augustil. Kadrioru roosiaias peetud taasiseseisvumispäeva vastuvõtult puudusid lisaks Ratasele ka Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna ministrid. 

«Peaministril oli plaanis küll tulla, aga nad otsustasid veeta selle vaba iseseisvuse taastamise päeva õhtu siiski oma perega,» ütles peaministri büroo juht Johannes Merilai augustis. 

Vastuvõtult puudunud EKRE rahandusminister Martin Helme postitas siis sotsiaalmeediasse pildi, mille all kirjutas: «Mul siin oma roosiaed, istun ja naudin vihavabalt!» 

Kui praegu on valitsusel seljataga skandaal, mille põhjustas siseminister Mart Helme solvang Soome peaministri ja valitsuse kohta, siis augustis, umbes nädal enne presidendi Roosiaia vastuvõttu üritasid Mart ja Martin Helme ametist vabastada PPA juhti Elmar Vaherit. Teatavasti kutsus president Kersti Kaljulaid Ratase seetõttu enda juurde ning Kaljulaid ütles pärast Ratasega kohtumist, et tema hinnangul ei peaks Martin Helmel olema kohta valitsuses. «Üheski õigusriigis minister, kes läheb seaduse vastu oma poliitilist tahet kehtestama, ei peaks olema ministriametis,» sõnas riigipea. Ka Mart Helme Soome peaministrit solvava sõnavõtu pärast soovitas Kaljulaid kaaluda Helme ametist vabastamist siseministri kohalt. 

President Kersti Kaljulaid ütles aastalõpuintervjuus Postimehele, et praegune valitsus seab kahtluse alla põhiseaduse paragrahvi 12: kõik inimesed on võrdsed. «Ma arvan, et ta on ohuks ka meie julgeolekule. Kui mõtleme kas või viimasele kuule, siis selle aja jooksul on siseminister kaks korda sekkunud Eesti välispoliitikasse ja asunud seda jõuliselt kujundama. Täna hommikul vestlesin (Soome presidendi – toim.) Sauli Niinistöga ja palusin tal anda peaminister Sanna Marinile edasi minu isiklik vabandus. Tunnistasin ka talle, kui piinlik mul selle kõige pärast on,» ütles Kaljulaid. 

Täispikka intervjuud presidendiga loe SIIT

Kommentaarid (147)
Copy
Tagasi üles