Kolm ministeeriumi arutasid perevägivalla ennetamist

BNS
Copy
Perevägivald. Pilt on illustratiivne.
Perevägivald. Pilt on illustratiivne. Foto: Kristjan Teedema

Sise-, sotsiaal- ja justiitsministeeriumi ministrid ning ametnikud arutasid valitsuse perevägivalla ennetamise tegevuskava aastateks 2019–2023.

Kohtumisel märgiti, et läheneva pühade-eelse aja valguses on jõuludel olnud tavapärasega võrreldes suurem arv perevägivallaga seotud juhtumeid ja sellega seoses on oluline, et inimesed teaksid, kuhu sel puhul abi saamiseks pöörduda saab, edastas siseministeerium.

Rahvastikuministri Riina Solmani sõnul on perevägivald probleem, mille märkamine, vähendamine ja ennetamine on väga tähtis. «Kodu ei ole pühade ajal kõigile ohutu koht. Kahjuks suureneb tavapärasega võrreldes jõulude ajal perevägivallaga seotud juhtumite arv kahekordselt,» märkis Solman.

Minister kinnitas, et politsei teeb omalt poolt kindlasti kõik, et pühad mööduksid kõigil rahulikult ning turvaliselt ning nendes kodudes, kus perevägivalda esineb, eemaldab politsei võimalusel vägivallatseja kodust. 

«Vägivalla ohver ei ole kunagi vägivallatsemises süüdi. Seetõttu on oluline, et me ei annaks sildistavaid hinnanguid, vaid aitaksime leida abi, olgu selleks siis julgustamine, vajalike kontaktide vahendamine või info edastamine. Väga vajalik on, et perevägivalla käes kannatanu teaks, kust abi otsida ja ka julgeks seda teha,» ütles sotsiaalminister Tanel Kiik.

«Vägivallatsejatele lähenemiskeelu määramine peab olema lihtsam ja kriminaalmenetluse seadustiku muudatustega plaanimegi prokuratuurile selleks paremaid hoobasid anda. Prokuratuur ja politsei töötavad igapäevaselt selle nimel, et nende juhtumite puhul kiiresti ja efektiivselt tegutseda: kui vaja, siis vägivallatseja eemaldada ja kui esinevad kuriteo tunnused, alustada menetlus. Sekkumine peab olema kiire ja tõhus,» rääkis justiitsminister Raivo Aeg.

Ka lisas Aeg, et riik tahab rohkem panustada, et koolitada kohtunike koolitamisesse selliste juhtumitega tegelemiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles