Reformierakond esitas pensionireformi eelnõule 739 muudatusettepanekut

Postimees
Copy
Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Riigikogu Reformierakonna fraktsiooni saadikud esitasid täna valitsuskoalitsiooni algatatud teise pensionisamba reformimise eelnõule 739 muudatusettepanekut.

Parlamendi rahanduskomisjoni reformierakondlasest aseesimehe Maris Lauri sõnul ei näidanud koalitsioon mingit soovi sisuliseks aruteluks, mistõttu kasutab Reformierakond kõiki võimalikke vahendeid, et takistada seaduse vastuvõtmist.

Rahanduskomisjoni liige Andres Sutt lisas, et kuna valitsuse eelnõu on kõlbmatu, siis arukate, vajalikke ja sisuliste muudatuste tegemiseks on mõistlik edaspidi tegeleda Reformierakonna ja sotsiaaldemokraatide neljapäeval riigikogu menetlusse antud eelnõuga.

Riigikogu juhatus võttis reedel parlamendi menetlusse Reformierakonna ja Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) fraktsioonide algatatud kogumispensionide seaduse, tulumaksuseaduse ja väärtpaberite registri pidamise seaduse muutmise seaduse eelnõu.

Reformierakond ja SDE soovivad luua suurema paindlikkuse kogutud varade kasutamiseks pensionieas ning et võimaldataks teatud juhtudel varade vajaduspõhist kasutamist ka kogumise faasis. Samuti saaksid inimesed võimaluse suurendada kohustusliku kogumispensioni makseid. Eelnõu soodustab pikaajalist säästmist pensionipõlveks toetava maksurežiimi kaudu.

Seletuskirjas märgitakse, et suurem säästmine pensionipõlveks tööaastatel võimaldab saavutada kõrgemat asendusmäära ning vähendada vaesusriski ilma makse või pensioniiga täiendavalt tõstmata. Kehtiv väljamaksete kord, mis sisuliselt annab ainsaks väljamaksevõimaluseks kindlustuslepingu, on liiga jäik ja seda võib pidada peale 2019. aasta sügisest kehtima hakanud muudatusi kogumispensioni süsteemi suurimaks probleemiks. Pensionisüsteemi muutused puudutavad kogu Eesti elanikkonda, omavad pikaajalist mõju inimeste finantskäitumisele ja investeeringutele Eesti majandusse ning mõjutavad inimeste usaldust oma riigi suhtes. Seetõttu peavad muudatused olema põhjalikult läbi kaalutud ning tehtud kiirustamata ja eri huvirühmi kaasates.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles