Opositsiooni hinnangul ei saa Mart Helme valitsuses jätkata (55)

Copy
Mart Helme.
Mart Helme. Foto: Tairo Lutter

Riigikogu opositsiooni hinnangul ei saa siseminister Mart Helme Soome valitsuse ja selle juhi Sanna Marini solvamise järel valitsuses jätkata. Reformierakond plaanib algatada siseminister Mart Helme umbusaldamise, kui peaminister Jüri Ratas ise Helmet ametist ei vabasta. 

Reformierakonna juhi Kaja Kallase sõnul on Helme oma solvangutega kahjustanud Eesti–Soome suhteid. «Mart Helme avaldused kahjustavad Eesti rahvusvahelist mainet, see ei ole enam sisepoliitiline võitlus, vaid Eestit üldiselt häbistav olukord,» teatas Kallas. 

Samuti pole valitsusjuht Jüri Ratas ja siseminister Helme Soome peaministrilt vabandust palunud. Kallase sõnul on Ratasel aega õhtuni viia presidendile avaldus Mart Helme ametist vabastamiseks. «Kui ta seda ei tee, oleme sunnitud algatama Mart Helme umbusaldamise,» kinnitas Kallas. 

Ka sotsiaaldemokraadid leiavad, et Helme peab vastutuse võtma ega saa jääda valitsusse. Erakond otsustab peagi ka oma edasised sammud. 

Riigikogu väliskomisjon arutas tänasel istungil Eesti ja Soome suhteid ja võttis vastu avalduse kahe naaberriigi suhete toetuseks.

Helme halvustas pühapäevases TRE raadio saates «Räägime asjast» Soome uut valitsust ning selle peaministrit, 34-aastast sotsiaaldemokraat Sanna Marini.

«Ja ma tuletaksin meelde ikkagi [Nõukogude Venemaa esimese juhi] Vladimir Uljanov-Lenini ütlust, et igast köögitüdrukust võib saada minister, või kuidas ta ütles. Nüüd me siis näeme, kuidas ühest müüjatüdrukust on saanud peaminister ja kuidas seal mõnestki teisest tänavaaktivistist ja harimatust inimesest on saanud samuti valitsuse liige,» edastas ERR Helme öeldut. 

Samuti kahtles Eesti siseminister, kas Soome uus valitsus suudab ikka seista oma riigi huvide eest.

Helme väljaöeldut on kritiseerinud ka näiteks keskerakondlane Yana Toom. «Mida selline tüüp teeb riigi valitsuses, on omaette küsimus, aga seal ta on, ja ainus, millega annab ennast lohutada, on see, et iga õukonna juures peab olema oma narr,» kirjutas ta sotsiaalmeedias. Isamaa liige, välisminister Urmas Reinsalu tõdes kommentaaris, et Helme sõnavõtud Soome valitsuse ja peaministri kohta oleksid võinud olemata jääda. Peaminister Jüri Ratas teatas aga, et ootab kõigilt valitsuse liikmetelt austavat koostööd Soome ametikaaslastega. 

Põhjanaabrite valitsus vahetus, kuna vaid pool aastat ametis olnud Antti Rinne astus postitöötajate streigiga seotud põhjustel tagasi, olles kaotanud valitsuspartnerite usalduse. Ent valitsuskoalitsiooni koosseis ei muutu – sinna kuuluvad endiselt sotsiaaldemokraadid (SDP), Keskerakond, Roheline Liit, Vasakliit ja Soome Rootsi Rahvapartei (RKP). Sanna Marin oli eelmises valitsuses transpordi- ja kommunikatsiooniminister.

VÄLISKOMISJONI AVALDUS

Riigikogu väliskomisjon arutas tänasel istungil Eesti ja Soome suhteid ja võttis vastu avalduse kahe naaberriigi suhete toetuseks. Komisjoni aseesimehe Marko Mihkelsoni kinnitusel võttis komisjon pärast poolteist tundi kestnud arutelu avalduse vastu häälega 10:2. «Vastuhääled tulid EKRE esindajatelt,» kinnitas Mihkelson. Riigikogu väliskomisjoni kuuluvad EKREst Anti Poolamets ja Ruuben Kaalep.

Postimees avaldab komisjoni avalduse täismahus: 

«Soome riik ja rahvas on läbi aegade olnud Eestile väga oluline liitlane, partner ja sõber. Me jagame Soomega samu väärtusi kõikides põhimõttelistes küsimustes.

Eesti edendab kahepoolseid suhteid, mis aitavad kaasa Eesti ja kõigi meie liitlaste rahvusvahelise seisundi kindlustamisele, ühiste huvide leidmisele ja ühistegevusele ning seeläbi rahvusvahelise julgeoleku tugevdamisele. Head ja tihedad suhted Soomega on selles kontekstis eriti olulised.  

Väliskomisjon on seisukohal, et liitlaste solidaarsuse vastu suunatud tegevus ohustab Eesti rahvuslikke huve.

Väliskomisjon on veendunud, et Eesti ja Soome ajalooline sõprus püsib kindlana vaatamata üksikutele mõtteavaldustele, mida Eestis on valitsuse liige endale viimasel ajal lubanud. Väliskomisjon mõistab need avaldused hukka, vabandab Soome peaministri ees ja kõigi ees, keda need lausungid seal- ja siinpool lahte on riivanud.

Tervitame Soome uue valitsuse ametisse astumist, soovime peaminister Sanna Marinile ja Soomele Eesti rahva nimel edu ning oleme kindlad hõimuvendliku koostöö jätkumises.»

Parlamendirühm mõistis hukka Mart Helme väljaütlemised

Riigikogu Eesti-Soome parlamendirühm mõistis hukka Mart Helme väljaütlemised Soome valitsuse aadressil.

Riigikogu Eesti-Soome parlamendirühm tegi esmaspäeval avalduse, mille rõhutatakse, et Eesti ja Soome on vennasrahvad, kes jagavad samu väärtusi, samu muresid ja rõõme.

«Meie sõprus on kaljukindel, julgeolek jagamatu ja majandussuhted tihedad,» seisab avalduses. «Nii Eesti kui Soome on riigid, kus inimeste elu ei määra tema päritolu, sugu või amet, millest ta oma karjääri alustanud on. Selle üle on mõlemal pool lahte põhjust uhkust tunda.»

«Mõistame ühemõtteliselt hukka Mart Helme väljaütlemised, mis meie sõprust ja liitlassuhteid õõnestavad ning teeme omalt poolt kõik heade suhete jätkumiseks,» seisab avalduses.

«Tervitame peaminister Sanna Marini ja kogu Soome valitsuse ametiastumist ning soovime riigikogu sõprusrühma nimel edu ja jõudu,» seisab avalduses.

Eesti-Soome parlamendirühma esimees Taavi Rõivas lähetas vastuvõetud avalduse Soome Eduskunna Soome-Eesti sõprusrühmale.

Kommentaarid (55)
Copy
Tagasi üles