E-residentide loodud ettevõtete arv ületas maagilise piiri

tehnika.postimees.ee
Copy
E-residentsuse programmi tegevjuht Ott Vatter.
E-residentsuse programmi tegevjuht Ott Vatter. Foto: EAS

E-residentide loodud Eesti ettevõtete arv kasvas novembris aastaga enam kui 3000 võrra ja ületas 10 000 piiri. Eestisse makse tasuvate e-residentide ettevõtete arvu kasv on võrreldes möödunud aasta sama ajaga 58 protsenti.

Eestis ettevõtte loonud e-residentidest 50 protsenti on Euroopa Liidu kodanikud. Enim on ettevõtteid registreeritud IT-sektoris ja ärikonsultatsiooni valdkonnas, kuid makse makse tasuvad ka e-residendid, kes tegutsevad metsa- ja põllumajanduse, kaubanduse või hariduse valdkonnas. «See tähendab, et e-residentsuse programm suudab rahuldada erinevates majandussektorites toimetavate ettevõtjate vajadusi,» ütles e-residentsuse programmi tegevjuht Ott Vatter.

Viimasel kahel aastal on e-residendid loonud üle 7000 ettevõtte. Vatteri sõnul analüüsitakse nende panust Eesti riigieelarvesse. «Võrreldes möödunud aastaga on aktiivsete ehk Eestis makse tasuvate e-residentide ettevõtete arvu kasv olnud 58 protsenti,» ütleb Vatter.

Möödunud aasta detsembris koostöös erinevate valdkondade ekspertidega sõnastatud e-residentsus 2.0 strateegia seadis eesmärgiks toetada e-residendi staatusega isikute hulga suurendamise asemel hoopis e-residentide poolt loodud Eesti ettevõtete väärtuse kasvu ja uus strateegia näitab juba tulemusi. «Tuginedes maksu- ja tolliameti andmetele, on e-residentide loodud Eesti ettevõtete keskmine maksutulu aasta jooksul kasvanud 30 protsenti,» ütleb Vatter.

Tema sõnul on viieaastaseks saav e-residentsus pälvinud laialdase rahvusvahelise tuntuse ja usalduse. «Täna näeme selgelt, et taotlus e-residentsuse saamiseks esitatakse kindla eesmärgiga alustada äritegevusega,» toob Vatter välja.

E-residentsuse programm loodi 2014. aasta lõpus eesmärgiga pakkuda välisriigi kodanikele turvalist ligipääsu Eesti riigi e-teenustele. E-residendi digi-ID-kaardi omanik saab dokumente digitaalselt allkirjastada ja logida sisse portaalidesse ja infosüsteemidesse, mis tunnistavad Eesti ID-kaarti. E-residentsus ei anna kodakondsust, maksuresidentsust, elamisluba ja Eestisse või Euroopa Liitu sisenemise luba.

Alates e-residentsuse programmi käivitamisest on tänaseks üle 62 000 e-residendi Eestisse loonud üle 10 100 ettevõtte, milles töötab ligi 1700 inimest.

Lisaks kaudsele majanduslikule tulule, mis tuleneb muuhulgas e-residente teenindavate Eesti ettevõtete kasvust ja investeeringutest, on programm ligi viie tegutsemisaasta jooksul toonud Eesti majandusele otsest tulu üle 31 miljoni euro.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles