Kemerovo grupeeringust välja visatud riiukukk saadeti kaheksaks aastaks vangi (1)

Hetlin Villak-Niinepuu
Copy
Vanglariietes Maksim Podobed ja tema kõrval istuv Aleksei Seltenkov ehk Pomidor kohtuistungil.
Vanglariietes Maksim Podobed ja tema kõrval istuv Aleksei Seltenkov ehk Pomidor kohtuistungil. Foto: Tairo Lutter / Postimees

Kemerovo kuritegeliku grupeeringu endine liige, kes omavolitsemise pärast jõugust välja heideti, mõisteti eelmisel nädalal narkokuritegude eest kaheksaks aastaks vangi. 

33-aastane Maksim Podobed mõisteti eelmisel nädalal Harju maakohtus kokkuleppemenetlusega erinevate kuritegude eest kokku kaheksaks aastaks vangi. Karistuse kandmise algusajaks loetakse 2017. aasta 23. märtsi, mil mees koos oma kamraadidega kinni peeti.

Podobed kuulus kohtu andmetel Kemerovo grupeeringusse 2016. aasta suvest kuni 2017. aasta märtsini, mil ta koos Andrei Droni ja Aleksei Seltsenkoviga ehk Pomidoriga grupeeringust rikkumise pärast välja visati.

Narkootikumide müügiga tegeles Podobed aga juba varem, alustades kunagi lihtsa tänavadiilerina. Oma maffia-karjääri tipphetkel allus Podobed otse Kemerovo grupeeringu liidri paremale käele Aleksandr Kozlovile.

Pildil mustas Aleksandr Kozlov, kes oli Kemerovi grupeeringu liidri parem käsi.
Pildil mustas Aleksandr Kozlov, kes oli Kemerovi grupeeringu liidri parem käsi. Foto: Tairo Lutter/Postimees/Scanpix

Lisaks varustas Podobed koos oma suurima kamraadi Andrei Droniga neile allunud tänavadiilereid narkootikumidega ning osales kohtumistel, kus nende ülemus Kozlov tegeles arveteklaarimise või grupeeringult probleemide lahendamisel abi paluma tulnutega. 

Podobed, Dron ja Seltsenkov visati jõugust lõpuks välja, sest kolmik otsustas lahendada ühe tänavakaubitseja pärast tekkinud tüli rivaalitseva Okunevi jõuku kuuluva Stjopaga ning temaga füüsiliselt arved klaarida, kirjutas Postimees 2018. aastal.

Mehed jätsid aga plaanist rääkimata oma ülemusele Kozlovile, kes pidi jõugu hierarhia järgi ise kõik sellised otsused langetama. Jõugu liidri parem käsi Kozlov hüüdnimega Gibon otsustas karistada kolme meest rikkumise pärast jõugust väljaviskamisega. 

See tähendab, et meestel ei olnud enam kaitset ja neid võidi röövida ja neile allunud tänavakaubitsejatelt narkootikumid ära võtta. Lisaks on lubatud jõugu endise liikmega klaarida arved füüsiliselt.

Vanglariietes Maksim Podobed (seisab).
Vanglariietes Maksim Podobed (seisab). Foto: Tairo Lutter/Postimees/Scanpix

Väljaviskamisele eelnenud episood ei olnud Podobedil ja tema paarilisel Andrei Dronil aga esimene kord, kui nad oma ülemuse välja vihastasid. 

Näiteks sundisid kaks kamraadi üht Okunevi rühmituse uimastimüüjat enda kasuks töötama. Diileri ülelöömine ei rõõmustanud mõistagi endiseid tööandjaid ning Kozlov leppis Okunevi jõugu mõjuka liikme Stepaniga kokku, et diiler naaseb okunevlaste alluvusse. 

Heade tänavadiilerite üksteiselt ülemeelitamine käis kahe rivaalitseva jõugu vahel tegelikult pidevalt. 

Kiire tõusu maffia karjääriredelil teinud Podobedil ja Dronil oli pidevalt probleeme sellega, et nad ei järginud Kemerovo grupeeringus kehtestatud ja kuritegeliku ühenduse liikmete poolt järgitavaid nn kirjutamata reegleid. 

Lisaks eelnimetatud narkokuritegudele «ostsid» Podobed ja Dron Kemerovo kuritegeliku ühenduse huvides 2016. aastal Tallinnas Okunevi kuritegeliku ühenduse käest üle ühe tänavadiileri, kes hakkas seejärel meeste heaks töötama. 

See tekitas taas ühe lahkheli kahe grupeeringu vahel, mida tuli meeste ülemusel Kozlovil klattida. 

Mehed värbasid üheks oma tänavadiileriks Semjon Isajevski, kes jäi aga 2017. aasta jaanuaris politseile vahele. Vahelejäämisega ja konfiskeeritud kaubast ilmajäämisega seoses tekkinud võlg tuli Isajevskil meeste käsul tasuda sellega, et ta toimetab Soome kilo amfetamiini. 

Isajevski õnnetuseks võeti ta terminalis vahele. Läbiotsimist nägi pealt sama laevaga Soome sõitma pidanud Dron, kes saatis Podobedile SMS-i: «väga sant film».

Podobed vihastas Kemerovo grupeeringu juhte aga veel ühe üsna tõsise teoga, mille eest ta ka karistada sai. Nimelt lasti Tallinna allilmas ringlema kuulujutt, et üks okunevlaste grupeeringu liikmeid on «kukk». Selliste väidete taga oli algselt Podobedi sõnul nende äpardunud tänavadiiler Isajevski.

Kriminaalses maailmas on kellegi «kukeks» nimetamine solvang. «Kukk» on nimelt allalastu ehk vanglaargoos kaaskinnipeetavate poolt vägistatud isiku kohta kasutatav termin. Allalastu on kuritegelikus maailmas kõige madalamal astmel, kellel pole mitte mingit sõnaõigust ning kellega ei pea arvestama.

Podobedi väitel olevat tema diileri sõnul üht okunevlast vanglas vägistatud ja selline inimene ei vääri allilmas enam teiste kurjategijate lugupidamist.

Konflikti asusid tookord jälle lahendama Kozlov ja okunevlaste liidri Gennadi Okunevi üks lähemaid abilisi Stepan. Pärast asjaolude põhjalikku vaagimist jõudsid mehed järeldusele, et tegelikult ei juhtunud vanglas midagi. Samuti ei suutnud Podobed oma väidete kinnituseks tõendeid esitada. 

Okunevlaste liidri parem käsi Stepan jõi ka «kukeks» nimetatud mehega ühest klaasist, mis poleks kuulujuttude tõele vastates kõne allagi tulnud. 

Kozlov ja Stepan surusid kätt ja sellega oli teema päevakorralt maas. Laimu levitanud Podobed sai aga valetamise ja teise süüdistamise eest karistada.

Vanglariietes Maksim Podobed istungil.
Vanglariietes Maksim Podobed istungil. Foto: Tairo Lutter/Postimees/Scanpix

Kemerovo grupeeringu huvides toime pandud narkokuritegude eest mõisteti Maksim Podobed juba 2017. aasta detsembris süüdi. Toona karistati teda kuue aasta ja kaheksa kuu pikuse karistusega. 

Podobed vabaneb vanglast 2025. aastal. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles