Martin Helme: Jakko käis kõigi meie ministrite juures tööd otsimas (18)

Anna Ploompuu
, reporter
Copy
EKRE keskkonnaminister Rene Kokk ja rahandusminister Martin Helme.
EKRE keskkonnaminister Rene Kokk ja rahandusminister Martin Helme. Foto: Remo Tõnismäe

Nüüdseks endise väliskaubandus- ja infotehnoloogiaministri Kert Kingo nõuniku Jakko Väli ümber lahvatanud segadus sai täna sisse uue hoo, kui Väli andis Eesti Ekspressile antud intervjuus mõista, et valitsuserakonna EKRE juhid võisid vastupidiselt avalikkuse ees väidetule olla teadlikud Väli palkamisest minister Kingo nõunikuks. Rahandusminister Martin Helme kinnitas aga, et ei teadnud Väli palkamise plaanist midagi, kuid lisas, et valimiste järel uuris Väli maad kõigi EKRE ministrite juures.

«Jakko [Väli] käis pärast valimisi kõigi meie ministrite juures tööd otsimas, aga ei pakutud. Kert Kingo ei kooskõlastanud tema töölevõtmist ega informeerinud sellest erakonda,» selgitas Helme Postimehele. 

Ühtlasi kinnitas Helme, et sai Väli palkamisest teada hiljem. «Mina sain teada tagantjärgi, kui Londonist tagasi jõudsin; Mart [Helme] veidi varem, aga minu arusaamist mööda ka infona, et töölevõtmine on juba kokku lepitud.»

Rahandusminister Martin Helme oli 14.-18. oktoobrini Maailmapanga ja Rahvusvahelise Valuutafondi aastakoosolekul Washingtonis ning seejärel osales laupäeval, 19. oktoobril Londonis paremäärmuslaste konverentsil

EKRE aseesimees Martin Helme väitis ETV 23. oktoobri saates «Esimene stuudio», et sai alles tagantjärele teada Jakko Väli saamisest minister Kingo nõunikuks. «Tuleb kahetsusega ütelda, et saime seda teada tagantjärgi,» ütles Helme. 

Kaks päeva varem, 21. oktoobril väitis Kert Kingo riigikogu ees esinedes, et ei ole Jakko Väliga ministri nõunikuks saamise teemal kohtunud. «Me ei ole kohtunud, me ei ole rääkinud sel teemal,» rääkis Kingo riigikogus parlamendisaadikute küsimustele vastates ning valetas, et tema teada pole majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumis Jakko Väli palkamiseks personalitoiminguid tehtud.

Tegelikult oli Kert Kingo juba 17. oktoobril esitanud ministeeriumi personaliosakonnale avalduse Jakko Väli palkamiseks. Päev hiljem sõlmiti Jakko Väliga tööleping ning 19. oktoobril see Jakko Väli ja Kert Kingo esildiste alusel lõpetati.

Kingo astus valetamise pärast ministriametist tagasi. 

Tänases Eesti Ekspressis ilmunud intervjuus väitis Jakko Väli, et kõiki selliseid asju otsustab Perekond ehk EKRE ninamehed Mart ja Martin Helme – väidetavalt anti Välile Perekonna heakskiit juba kevadel ning oli vaid aja küsimus, kuhu ta lõpuks tööle läheb. 

Rahandusminister Martin Helme sõnul ei vasta Väli info tõele. Postimees palus Martin Helmel kommenteerida Jakko Väli väidet, nagu oleks Helme olnud üks otsustajatest Väli palkamisel minister Kingo nõunikuks, ning sedagi, kas vastab tõele, et Väli palkamisele oli Helme heakskiit antud juba kevadel. 

«Ei vasta tõele,» kinnitas Helme vastuses Postimehele. 

Kommentaarid (18)
Copy
Tagasi üles