Aeg Helme avaldusest: nii veidra loogikaga on raske midagi mõistlikku korda saata (40)

Georgi Beltadze
, reporter
Copy
Justiitsminister Raivo Aeg.
Justiitsminister Raivo Aeg. Foto: Tiina Oja

Justiitsminister Raivo Aeg (Isamaa) kirjutas täna sotsiaalmeedias, et Eesti Konservatiivne Rahvaerakond (EKRE) ei peaks varjama tõsiasja, et neil ei ole kedagi pakkuda väliskaubandus- ja infotehnoloogiaministri kohale, jutuga, justkui ministri ametikoht võiks olla täitmata seni, kuni valitsus ei ole ametisse nimetanud uut peaprokuröri. Tema sõnul on sellise loogikaga raske midagi mõistlikku korda saata.

«Kui üks väliskaubandus- ja IT-minister peab oma ametis vastu poolteist päeva ja teine napilt pool aastat, siis on selge, et EKRE-l polnud enne ega ole ilmselt ka nüüd enam sellele kohale ühtki korralikku inimest panna,» leidis Aeg.

Tema sõnul on see mõistetav, kui erakond pole varem valitsuses olnud, ja seda ausalt tunnistada poleks häbiasi.

«Aga hakata oma tühja pinki varjama jutuga, et Eesti riigile ülitähtsa ministri ametikoht võiks olla täitmata seni, kuni valitsus pole ametisse nimetanud uut peaprokuröri – nii veidra loogikaga on raske midagi mõistlikku korda saata,» lisas Isamaad esindav minister.

«Kindel on see, et Eesti riik saab endale järgmiseks viieks aastaks tubli peaprokuröri, aga EKRE võimekuse pärast väliskaubandus- ja IT-ministri kohale väärikas kandidaat leida olen ma peale EKRE juhi eilset avaldust tõsiselt mures,» tõdes Aeg.

Võimuliidus on viimastel päevadel läinud lehmakauplemiseks riigi peaprokuröri ning väliskaubandus- ja IT-ministri ametikoha täitmise teemal. EKRE ootab talle sobivat kandidaati Isamaasse kuuluvalt justiitsministrilt, samas on läbi kukkunud senised EKRE väliskaubandus- ja infotehnoloogiaministrid.

Viimati oli sunnitud väliskaubandus- ja infotehnoloogiaministri kohast loobuma riigikogu ees valetamisega vahele jäänud ekrelane Kert Kingo. EKRE ei soovi aga, et peaprokurörina jätkaks Lavly Perling.

EKRE esimees Mart Helme ütles eile erakonna volikogul ERR-ile, et ei esita enne uut väliskaubandus- ja infotehnoloogiaministriministri kandidaati, kuni pole kuulnud sobivat peaprokuröri kandidaati.

«Siin on üks väike knihv ka asja juures – me oleme öelnud, et me ei oota igavesti, kuni Lavly Perling on kohusetäitja – me ootame teatud aja. Me ootame, et justiitsminister esitab uue kandidaadi – aga me oleme mõelnud, et me senikaua ei täida ka IT-ministri kohta. Me ei ole veel otsustanud,» ütles Helme.

See avaldus ajas omakorda vihaseks keskerakondlasest peaministri Jüri Ratase. 

«Täpselt samamoodi on üheselt selge, et peaprokuröri ametisse nimetamise ajaraami ei saa seostada EKRE kohustusega leida esimesel võimalusel pädev väliskaubandus- ja infotehnoloogiaministri kandidaat,» rõhutas Ratas sotsiaalmeedias.

Kommentaarid (40)
Copy
Tagasi üles