Valitsus ei kavatse kaotada Kingost vabaks jäänud ministrikohta (11)

Anna Ploompuu
, reporter
Copy
Mart Helme, Jüri Ratas, Urmas Reinsalu.
Mart Helme, Jüri Ratas, Urmas Reinsalu. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Tänasel valitsuse pressikonverentsil kommenteerisid päevapoliitilisi sündmusi peaminister Jüri Ratas, siseminister Mart Helme ja välisminister Urmas Reinsalu.

Näiteks uuriti ministritelt selle kohta, mida nad arvavad riigikogu liikme Marko Mihkelsoni ideest kaotada ära väliskaubandus- ja infotehnoloogiaministri portfell nii, et liita IT-valdkonna eest vastutamine majandus- ja taristuministri portfellile ning luua väliskaubanduse ministrile eraldi ametikoht välisministeeriumis. 

Peaminister Jüri Ratas toonitas, valitsuse ministrid ning ministriportfellide arv pannakse paika koalitsioonileppega ning tema teada pole ükski koalitsioonipartner tahtnud hakata rääkima koalitsioonileppe avamisest. 

Samas nentis Ratas, et väliskaubandusest rääkides on majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi haldusalasse kuuluval väliskaubanduse- ja infotehnoloogiaministri ülesannetes kattuvusi välisministeeriumiga. Ta tõi näiteks välisdiplomaadid ning EASi töö.

Nii on valitsuses arutatud, kuidas nende tööd paremini korraldada. «Aga seda, et ministrikoht ära kaotada, ei ole arutatud,» kinnitas peaminister Ratas.  

Välisminister Urmas Reinsalu toonitas, et väliskaubandus- ja infotehnoloogiaministril on suuniste andmise pädevus ka välisministeeriumis. 

Siseminister Mart Helme lisas, et ka teised ministeeriumid tegelevad väliskontaktide leidmiste ja ettevõtjatele võimaluste loomisega. Ta tõi näiteks maaeluminister Mart Järviku tegemise ja visiidid välismaale. 

Riigikogu väliskomisjoni aseesimees Marko Mihkelson (Reformierakond) leiab, et Kert Kingo (EKRE) lahkumine väliskaubandus- ja infotehnoloogiaministri kohalt loob hea võimaluse selle ameti kaotamiseks ning jagada sellega seonduvad valdkonnad eri ministeeriumide vahel ära.

«Praeguse väliskaubanduse ja IT-ministri portfelli võiks sellisel kujul kaotada, majandusega seotud valdkonnad liita majandus- ja taristuministri portfelliga ning kõik väliskaubandusega seotud küsimused tuua välisministeeriumi haldusalasse, kus võiks selle (ja näiteks lisaks arengukoostööküsimustele) juhtimiseks luua omaette väliskaubandusministri portfelli,» arvas reformierakondlane.

Mihkelson tuletas meelde, et lisaks Reformierakonnale oli selline valimislubadus ka praegusel peaministriparteil.

Videot valitsuse pressikonverentsist saad vaadata siit: 

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles