Ivan Makarov: kes kutsub venelased tänavale? (15)

Ivan Makarov
, kolumnist
Copy
Ivan Makarov.
Ivan Makarov. Foto: Erik Prozes

Eesti eurosaadik Yana Toom ootab venelastelt boonusena pikette ja petitsioone, kirjutab kolumnist Ivan Makarov.

Mõni päev tagasi ilmus Euroopa Parlamendi saadiku Yana Toomi portaali venekeelsel küljel artikkel, mille autoriks oli märgitud büroo, pealkirjaks «Yana Toom: võitluses venelaste õiguste eest Baltimaades peab poliitiku taga seisma pikett». Kirjutisest selgub, et intervjuus Radio Sputnik Latvijale kutsus europarlamendi saadik Eestist Yana Toom venelasi Lätis ja Eestis ilmutama rohkem kodanikuaktiivsust võitluses sunniviisilise assimilatsiooni vastu. Kas Toom on äsja just rahvuspõhiselt venelased tänavatele kutsunud?

Ta väidab, et Baltimaades «teostatakse integratsiooni asemel rahvusvahelise õiguse poolt keelatud assimilatsiooni» ja et «venelastel Baltimaades on selline iseärasus, et olles valinud oma esindajad, delegeerivad nad saadikutele oma probleemide lahendamise». Eesti eurosaadik aga ootab venelastelt boonusena pikette ja petitsioone.

Tegelikult toimibki demokraatia nii, et valijad usaldavad probleemide lahendamise oma esindajatele, andes neile mandaadi. Ja teostatav poliitika kujunebki mandaatide kandjate koostöös, Eestis üldjuhul mitte nii, et keegi kutsuks oma valijaid tänavale, antud juhul lausa rahvuspõhiselt, et näidata, nagu oleks tema isiklik mandaat teiste omadest suurem, jämedam ja hinnalisem. Toomile läheb korda, et venekeelsed elanikud ei tule tänavale teda täiendavalt toetama. Aga kas mitte sellepärast ei tule, et nendel pole põhjust seda teha, sest nad oskavad siiski võrrelda oma elatustaset ja õigustest kinnipidamist venemaalaste omaga ega tahagi kõigutada Eesti riigi paati?

Kommentaarid (15)
Copy
Tagasi üles