Trump: Türgi ja kurdid on nagu kaks last, kellele kulus kaklus ära (11)

Copy
Donald Trump.
Donald Trump. Foto: Jeffrey McWhorter/AP/Scanpix

USA president Donald Trump ütles eile, et lubas Türgi ja kurdi vägedel võidelda nagu kahel lapsel, kellele kulus omavaheline kaklus ära. 

«See, mida ma tegin, oli tavatu. Ma ütlesin, et nad peavad mõnda aega võitlema,» lausus Trump Texase osariigis kihutuskoosolekul. «Nagu kaks last krundil, te peate lubama neil kakelda ja seejärel sekkute nende lahutamiseks.»

«Nad võitlesid paar päeva ja see oli üsna karm,» märkis Trump. 

Trumpi 6. oktoobri otsus Türgi vägede ja Süüria kurdide vahel puhvriks olnud USA sõdurid Süüria kirdeosast ära tuua tõi kaasa Türgi vägede pealetungi, mis on nõudnud vaatlejate hinnangul üheksa päevaga üle 500 inimelu ja sundinud ümber asuma 300 000 inimest. 

Trump rõhutas, et sõjategevuse käigus pole valatud tilkagi ameeriklaste verd. 

Türgi teatas eile õhtul pärast Türgi presidendi Recep Tayyip Erdoğani kõnelusi USA asepresidendi Mike Pence'iga, et peatab pealetungi viieks päevaks tingimusel, et kurdi väed lahkuvad loodavast turvatsoonist, mis ulatub 32 kilomeetri sügavusele Süüria territooriumile. 

«Me läksime sinna ja ütlesime, et tahame vaheaega, ja kurdid on olnud fantastilised. Nad kavatsevad pisut taanduda,» ütles Trump. «Me kavatseme hoida ISISe kenasti luku taga. Me leiame neid rohkemgi ja Türgi on kenasti paigas.»

Brett McGurk, USA presidendi endine eriesindaja äärmusrühmituse Islamiriik (IS) vastase koalitsiooni juures, kirjeldas Trump märkusi kahest kaklevast lapsest rõvedate ja rumalatena.

«200 000 inimest on ümber asunud, sajad on surnud. Usaldusväärsed teated sõjakuritegudest. ISISe vangid põgenemas. USA evakueerimas ja pommitamas oma positsioone ja andmas neid üle Venemaale. Kaks last krundil?» küsis McGurk Twitteris.

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles