Riigikogu tahab keskpangas rohkem õigusi

Anna Ploompuu
, reporter
Copy
Eesti Panga nõukogu esimees Mart Laar (paremal).
Eesti Panga nõukogu esimees Mart Laar (paremal). Foto: Konstantin Sednev

Eesti Panga nõukogu punnseisu klaarimise eelnõu muudaks oluliselt Eesti Panga seadust. Kui veel mõni nädal tagasi räägiti vaid nõukogu liikmete nimetamise korra muutmisest, siis eile riigikogule esitatud eelnõust vaatavad vastu palju suuremad muudatusplaanid: näiteks piirang ametiajale ja nõukogu liikmete nimekirja riigikogule esitamise tähtaeg.

Pärast seda, kui Eesti Panga nõukogu esimehe Mart Laari (Ismaa) esitatud keskpanga uue nõukogu koosseis septembris riigikogus maha hääletati, hakkasid riigikogulased punnseisu murdmiseks seadust muutma. Ehkki seaduse muutmist põhjendati segaduse välistamisega nõukogu nimetamisel, räägib eelnõu sisu sellest, et riigikogule antaks Eesti Panga nõukogu nimetamisel senisest suurem roll.

Peale selle, et iga riigikogu fraktsioon saaks nõukogusse nimetada oma esindaja ja nõukogu esimees vaid neli valdkonna asjatundjat, läheksid ohjad esimehe ebaõnnestudes riigikogu rahanduskomisjoni kätte. Nimelt näeb riigikogus sepistatud eelnõu ette, et nõukogu esimees peab riigikogule esitama uue koosseisu hiljemalt pool aastat enne ametis oleva nõukogu volituste lõppemist. Kui nõukogu esimees seda ei tee või kui tema esitatud uus nõukogu koosseis riigikogult heakskiitu ei saa, nagu Laaril hiljuti juhtus, läheb otsustusõigus riigikogu rahanduskomisjoni kätte.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles