Helme andis põllumeestele lootust (1)

Anna Ploompuu
, reporter
Copy
Viljapõld sügisel.
Viljapõld sügisel. Foto: Mailiis Ollino / Pärnu Postimees

Valitsus loodab leida põllumeestele lisaraha neile oodatud suuruses üleminekutoetuste maksmiseks, ütles tänases riigikogu infotunnis peaministri ülesandeid täitev siseminister Mart Helme. 

Kust põllumeestele lisaraha tulema peaks, ei osanud Helme öelda, küll aga kinnitas, et valitsus on otsimas lisavahendeid põllumeestele. «Teate, kui keeruline on erinevate eelarveridade pealt rahasid ümber suunata,» nentis Helme. 

Samas andis ta lootust, et tegelikult on võimalik leida puuduolevad kümme miljonit. «Pingutame selle nimel, et põllumeeste toetusi tõsta,» lubas ta. 

Valitsus kiitis möödunud nädalal heaks ja andis riigikogule arutamiseks ning kinnitamiseks järgmise aasta riigieelarve, kust selgus, et vaatamata varasematele lubadustele vähendatakse järgmisel aastal põllumeeste üleminekutoetuste summat 15,3 miljonilt eurolt viiele miljonile eurole. 

Valitsuses pettunud põllumehed ootavad kohtumist maaeluministri ja rahandusministriga. Ka maaeluminister Mart Järvik on põllumeestele andnud lootust lisaraha leidmiseks. «Riigieelarve kinnitab riigikogu ja niikaua, kuni eelarvemenetlus pole alanud, elan ma mõttega, et me leiame valitsuskoalitsiooniga siiski põllumeeste jaoks veel täiendavaid vahendeid,» sõnas Järvik kokkuvõtteks. 

«Rohkem kui null»

Üleminekutoetusi makstakse piimakarja-, põllukultuuride, lihaveise- ja lambakasvatajatele. 2017. aastal oli toetuse suuruseks 19,2; 2018. aastal 18,4 ning 2019. aastal 16,9 miljonit eurot. Nii oodati järgmise aasta eelarvest 15,3 miljonit eurot. Praeguste plaanide järgi saadakse aga 5 miljonit eurot. «Kevadel oli selle rea peal null. Viis miljonit on rohkem kui null miljonit,» põhjendas rahandusminister Martin Helme möödunud nädalal riigieelarvet tutvustaval pressikonverentsil. 

Üleminekutoetused on üks oluline osa Euroopa Liidu ühise põllumajanduspoliitika kokkuleppest aastateks 2014–2020. Reformierakonna juhitud valitsus jättis aastatel 2014–2016 üleminekutoetused põllumeestele maksmata. Keskerakonna juhitud eelmine, sotsiaaldemokraatide ja Isamaaga moodustatud valitsus taastas põllumeestele üleminekutoetuste maksmise. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles