Sotsid esitasid valitsuse kodakondsuse eelnõule paranduse (3)

Anna Ploompuu
, reporter
Copy
Riigikogu liige Jevgeni Ossinovski.
Riigikogu liige Jevgeni Ossinovski. Foto: Remo Tõnismäe

Sotsiaaldemokraatlik Erakond (SDE) esitas täna valitsuse algatatud kodakondsusseaduse muutmise eelnõule parandusettepaneku, mis võimaldaks ka Venemaa kodanikest alaealistel lihtsustatud korras Eesti kodakondsust saada. 

Muudatusettepaneku järgi eemaldatakse valitsuse eelnõust piirang, mille tulemusena tuleks enne Eesti kodanikuks saamist loobuda eelmise riigi kodakondsusest. Eelkõige puudutab see Venemaa kodanikke. 

«Alles seda muudatusettepanekut toetades saab koalitsioon rääkida sellest, et pooleteisel tuhandel lapsel tekib õigus saada hõlpsalt kodakondsus,» ütles sotsiaaldemokraatide fraktsiooni liige Jevgeni Ossinovski.

Nimelt on praegu valitsuse eelnõusse kirjutatud nõue, et laps peab loobuma Vene Föderatsiooni kodakondsusest, mida aga Venemaa seadused ei luba. «Siseminister nimetas nii kafkalikku eelnõu hea tahte märgiks, mina nimetan seda inimeste üle irvitamiseks,» sõnas Ossinovski.

Kui valitsuse eelnõuga praegusel kujul edasi minna, siis tõstatub Ossinovski sõnul ka küsimus selle vastavusest põhiseadusele. Õiguskantsler Ülle Madise tõdes vastuses Ossinovski kirjalikule küsimusele, et ehkki riigikogul on naturalisatsiooni korras kodakondsuse andmise reegleid luues lai vabadus, tuleb siiski hinnata, kas ühe valitud laste rühma ebavõrdne kohtlemine on põhjendatud ja sellisena põhiseaduspärane.

«Küsimus võrdsest kohtlemisest tekib seetõttu, et üldjuhul on alaealistel õigus olla mitmes kodakondsuses, eelnõus määratletud pooleteiselt tuhandelt lapselt võetakse see õigus aga ära,» rääkis Ossinovski.

Valitsuse algatatud eelnõu, mis peaks lihtsustama üle 1500 alaealisele Eesti kodanikuks saamist, loob soodsamad tingimused tegelikult vaid 130 lapsele ning jätab kõrvale Eestis elavad alaealised Venemaa kodanikud, täheldas õiguskantsler Ülle Madise riigikogule edastatud vastuses. 

Õiguskantsler toonitas, et riik ei tohi käituda sõnamurdlikult ega anda eksitavaid sõnumeid. Loe lähemalt SIIT

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles