Galerii: Autovabal päeval sai sõita kummaliste jalgratastega, aga ka plahvatusi ja tantsu

Aet Rebane
, ajakirjanik
Copy

Täna peeti Tartus autovaba päeva. Raekoja taga Ülikooli tänaval oli kell 12–15 eriliste jalgrataste näitus, sai meisterdada helkureid ning esinesid Ahhaa teadusteater, Jalmar Vabarna ja JJ-Streeti  tantsukool.

Ülikooli tänav oli autodele suletud. Küll aga sai proovida sõita eriskummaliste ratastega, nii rikša tüüpi kui ka harjumatute proportsioonidega jalgratastega.

Eesti jalgrattamuuseumi asutaja Valdo Praust tutvustas Tartus tehtud jalgratast. Praust rääkis, et enne teist maailmasõda oli Eestis mitukümmend väikest ning neli suurt jalgrattatehast. Üks neist, Karl Gustav Reinholdi oma, tegutses Tartus Soola tänava kandis. Väiketootjana alustas Reinhold juba enne esimest maailmasõda, kuid 1937. aastaks oli tootmine kasvanud suureks. Siis kandis tehas nime Niagara ning see muudeti nõukogude ajal Tempoks.

Tartus toodetud jalgratta restaureeris Praust ise ning juppe on tal veel teisegi sellise jagu. 

«Olen 36 aastat rattaid kogunud ja ajalugu uurinud, mul on tuhat jalgratast ja teist nii palju veel vajab taastamist,» rääkis Praost. Kui tal ratta parandamiseks osa pole, teeb ta ise uue. Praust rääkis, et enne teist maailmasõda oli Eestis iga viie inimese kohta üks jalgratas ning see oli üks põhilisi liikumisvahendeid. 

Tartu autovaba päev toimus Euroopa liikuvusnädala raames. Autovaba päeva eesmärk on kutsuda üles inimesi keskkonnasäästlikumalt käituma, aktiivselt liikuma ning tervist väärtustama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles