Kadri Simsoni asendusliikmena saab riigikokku Marko Šorin

Anna Ploompuu
, reporter
Copy
Marko Šorin
Marko Šorin Foto: Lilli Tölp /

​Riigikogu Keskerakonna fraktsiooni senine esimees, endine majandus- ja taristuminister Kadri Simson esitas täna riigikogu juhatusele avalduse parlamendist lahkumiseks. Tema asendusliikmena asub alates esmaspäevast parlamendis tööle Marko Šorin. 

Simsoni asemel saab riigikogu liikmeks Pärnu senine abilinnapea, varasem riigikogulane Marko Šorin, kes annab ametivande tuleva nädala esmaspäeval. 

Šorin on olnud Sindi linnapea aastatel 2011–2016, ta kuulub Keskerakonda alates 2011. aastast. 2016. aastal sai Šorin riigikokku Vladimir Arhipovi asendusliikmena. 

Kadri Simson on Eesti kandidaat peagi ametisse astuva Ursula von der Leyeni juhitava uue Euroopa Komisjoni koosseisu, kus ta on esitatud energeetikavoliniku kandidaadiks. See aga tähendab, et Simsonil tuleb loobuda enda mandaadist Eesti parlamendis.

Simson on olnud riigikogus ja valitsuses kokku üle 12 aasta. Simson valiti esmakordselt parlamenti 2007. aastal ning ta oli aastate jooksul rahandus-, välis- ja riigikaitsekomisjoni liige. Aastatel 2016-2019 täitis Kadri Simson majandus- ja taristuministri ametit ning alates tänavuse aasta aprillist juhtis ta taas Keskerakonna fraktsiooni. 2019. aasta juunikuus esitas Vabariigi Valitsus Kadri Simsoni Eesti ametlikuks kandidaadiks Euroopa Komisjoni tulevases koosseisus. Euroopa Komisjoni ametisseastuv president Ursula von der Leyen esitles 10. septembril oma meeskonda ja järgmise Euroopa Komisjoni uut struktuuri. Nüüd ootavad volinikukandidaate ees kuulamised Euroopa Parlamendis, mis toimuvad oktoobri alguses.

Hetkel käivad ettevalmistused eesseisvateks kuulamisteks ning loodetavasti saab Euroopa Komisjoni uus koosseis tööle asuda 1. novembrist. «Tänane lahkumine Eesti sisepoliitikast ei tähenda, et ma unustaksin enda toetajaid ja kodukanti. Ma ei ütle hüvasti, vaid nägemist,» märkis Simson. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles