Tallinna IRLi üldkogu vaikis Stelmachi ja Raudse juhtumi maha

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Isamaa ja Res Publica Liidu Tallinna piirkonna üldkogu Rahvusraamatukogus. Vasakult Toomas Tõniste, Liisa Pakosta ja Sven Sester.
Isamaa ja Res Publica Liidu Tallinna piirkonna üldkogu Rahvusraamatukogus. Vasakult Toomas Tõniste, Liisa Pakosta ja Sven Sester. Foto: Andres Haabu

Tänaõhtusel Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) Tallinna piirkonna üldkoosolekul räägiti kõigest muust, aga mitte erakonda raputanud elamisloaskandaalist, mille kaks osalist Indrek Raudne ja Nikolai Stelmach alles hiljuti sama piirkonna juhatusse kuulusid.

«Aitäh, austatud üldkogu. Esimeses reas istub üks inimene, teises reas istub üks inimene, kolmandas reas istub koguni kolm inimest. Mulle tundub, et koosolek niisuguses vormis ei suuda erakonda kõnetada sellisel moel, nagu oleks vaja,» ütles IRLi Tallinna siseopositsiooni liider Andres Herkel, kui ta koosoleku lõpus kella poole üheksa paiku kõnepulti pääses.

Selleks hetkeks oli saali jäänud kuskil 70 inimest, kuigi hääletamisest osavõtnuid oli seitse korda rohkem ehk 496.

Eelnevalt oli ära kuulatud ligi kahe tunni jagu mitmete piirkonnapoliitikute ja ministrite sõnavõtte, mis venisid plaanitust pikemaks ning seda olenemata asjaolust, et esimees Mart Laar perekondlikel üritusel seal osalemata ja kõnelemata jättis.

«Mulle hakkas jääma mulje juba, et siseminister räägib isekustuvatest sigarettidest pikemalt kui elamislubadest,» kritiseeris Herkel eelkõneleja Ken-Marti Vaheri ettekannet.

«Lõpuks tuli juttu ka nendest, aga vastuseid nendele küsimustele, mis ühiskonnas üleval on, ikkagi ei tulnud,» märkis ta.

Nimelt nõudis erakonna siseopositsioon alles hiljuti Vaheri ja majandusminister Juhan Partsi tagasiastumist, kuna leidis, et nad on liiga lähedalt seotud elamisloaskandaaliga. Kumbki seda aga ei teinud ning erakonna volikogu teatas, et toetab ministrite jätkamist.

Vaher rääkis oma ettekandes, kuidas kavatseb elamislubade andmise valdkonda ümber vaadata ja korrastada, mainimata kõnes aga Stelmachi ega Kiislerit.

«Meie kõige suurem probleem on see, et me oleme läinud monoloogilisele suhtlemisvormile, see paistab silma ka täna,» rääkis Herkel koosolekul.

Ta taunis nii seda, et piirkonna juhatuse koosolekutel käib kohal 4-5 inimest, kui seda, et koosolekuid peetakse Toompea lossis, mis ei võimalda partei lihtliikmetel neis osaleda ja panustada.

Herkeli sõnul on selline sumbunud lähenemine aga erakonnas üldine tendents, mis võimaldas ka elamislubade skandaalil tekkida.

«Kummaline küll, erakond on väga suurte probleemide ees, aga väga vähe on räägitud sellest, et ka Tallinna piirkonna juhatuse liikmed olid seotud elamislubade afääriga ja nüüd on erakonnast lahkunud,» märkis Herkel, viidates nii Stelmachile kui Raudsele.

Kuigi Herkeli sõnavõtuga algas üldkogul diskussiooniks mõeldud pooltund, keegi Herkelile midagi vastata ei soovinud, ja sellega saigi üldkogu läbi.

Ajakirjanik Urmet Kook soovitas eilses Postimehes ilmunud arvamusloos poliitikahuvilistel hoida ülalmainitud üritusel pilk peal, sest kahe aasta eest oli just Tallinna piirkonna üldkogu see, mis pani tule otsa erakonna sisepingete süütenöörile.

«Tollal tõrjuti nn vanad isamaalased piirkonna juhtorganitest Res Publica tiiva poolt eemale, kusjuures kaalukeeleks said ootamatult erakonnaga liitunud inimesed. Sama muster kordus hiljem ka erakonna suurkogul,» meenutas ta.

«Seega võiks teisipäevane IRLi Tallinna piirkonna üldkogu anda aimu, mis hakkab toimuma jaanuarikuisel suurkogul,» kirjutas Kook.

Seekordsel üldkogul ei olnud siiski kohal ootamatuid uusliitujaid ning, nagu öeldud, ära jäid ka suuremad vaidlused kahe tiiva vahel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles