Ansip: elamislubade äri polnud IRLi ettevõtmine

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
IRLi juht, kaitseminister Mart Laar ja Reformierakonna juht, peaminister Andrus Ansip.
IRLi juht, kaitseminister Mart Laar ja Reformierakonna juht, peaminister Andrus Ansip. Foto: Toomas Huik

Peaminister Andrus Ansip rõhutas, et Isamaa ja Res Publica Liit (IRL) parteina ei pea vastutama oma endiste liikmete räpase äri eest.

«Ma ei ütleks, et see elamislubade äri on IRLi poliitika, mõned poliitikud – Stelmach, Raudne – tegelesid räpase äriga, aga IRL väga konkreetselt ja selgelt ütles, et selline äri ei sobi nende erakonna liikmetele,» leidis Ansip Raadio 4 saates.

«Küsimus pole selles, et ei tohi aidata inimesi, kui nad tahavad saada elamisluba või viisat, aga kui keegi fabritseerib selle viisa või elamisloa saamiseks andmeid, siis see on kuritegu ning selline teguviis pole sobilik Raudsele-Stelmachile, ega IRLile,» sõnas peaminister.

«Aga see polnud partei äri, see on isiklik vastutus, kui keegi partei liige varastab või tapab, siis pole selles parteil küll vastutust, partei peab konkreetselt ja selgelt väljendama, et neile selline käitumine ei ole vastuvõetav,» leidis Ansip.

«Kõik ei ole nende tagasiastumistega sugugi lõppenud ja korras, vaja on välja selgitada tõde, see on möödapääsmatu – parim tõe väljaselgitamiseks on riigikogu korruptsioonivastane komisjon,» leidis peaminister.

«Lisaks sellele, kas oli kuritegu või mitte, on vaja anda riigikogu liikmete ja võibolla ka valitsuse liikmete tegudele eetiline hinnang, aga selle andmiseks on vaja läbi viia uurimine ja alles siis saab esitada konkreetsed ettepankeud, kuidas muuta seadusandlust, et sellised asjad ei saaks korduda,» sõnas Ansip.

«Kui poliitikud hakkavad otsima auke seadusandluses, et tegutseda seadusandja tahte vastaselt, siis on see kindlasti ebamoraalne äri, need konkreetsed poliitikud tegid väga suure vea ning ei kuulu seetõttu enam neisse esinduskogudesse ega sellesse parteisse,» lõpetas Andrus Ansip.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles