Helme ja Vaheri rahulepe lükkab kärpekäärid PPAst mööda (5)

Anna Ploompuu
, reporter
Copy
Kahe kange kohtumine: siseminister Mart Helme täitis peaministri ülesannet ja sobitas töörahu politsei- ja piirivalveameti peadirektor Elmar Vaheriga. Selle kinnituseks ka käepigistus ajakirjanike ees.
Kahe kange kohtumine: siseminister Mart Helme täitis peaministri ülesannet ja sobitas töörahu politsei- ja piirivalveameti peadirektor Elmar Vaheriga. Selle kinnituseks ka käepigistus ajakirjanike ees. Foto: Joosep Pank

Siseminister Mart Helme andis politsei- ja piirivalveameti (PPA) peadirektor Elmar Vaheriga töörahu sõlmimise järel mõista, et siseministeeriumis on ka muid valdkondi, kust kärpida saaks.

Politsei- ja piirivalveameti (PPA) peadirektori Elmar Vaheri ja siseminister Mart Helme kohtumise järel avaldas politseijuht lootust, et ehk kärped PPAd ei puuduta. «See olukord on tunduvalt komplitseeritum, avaram, ka tegelikult valitsusele tunduvalt rohkem manöövriruumi jättev kui see võib-olla pealtnäha paistab,» lükkas Helme tähelepanu PPA-lt kõrvale ning andis mõista, et ettepanekute hulgast peab ministeerium esmalt tegema valiku, kust kärpida ning lõpliku otsuse teeb valitsus.

Helme lisas kärpeteemat kommenteerides, et peale PPA on siseministeeriumis veel ka päästeamet, häirekeskus ning ministeerium suure haldusala ja varaga. Seni on Helme kinnitanud, et jutud inimeste koondamiste plaanidest on vale, samas Vaheri hinnangul ei ole PPAs võimalik kärpeülesannet täita nii, et see inimesi ei puuduta.

Paberid laual 

Ajal, mil Vaher Helmega kohtus ja seejärel töörahu kinnitades ajakirjanike ees täna hommikul kätt surus, olid tema laual aga kaks paberit: Vaheri eest täidetud lahkumisavaldus ning ametniku teenistusest vabastamise käskkiri.

«Need kaks paberit on minu kabinetis laua peal,» ütles Vaher ajakirjanikele, viidates  skandaalsetele dokumentidele, mida oli talle nädal tagasi allkirjastamiseks nina alla pistnud rahandusminister Martin Helme. Ta tunnistas, et pole Martin Helmet pärast seda päeva näinud, samuti ei soovinud Vaher enne tänast kohtumist Mart Helmega ajakirjanikele täpsustavaid kommentaare jagada.

Siseminister Helme andis kohtumisele eelnenud päeval mõista, et temagi on valmistunud kaheks stsenaariumiks: formaalse käsuliini teeks või aumeeste käepigistuseks ja jätkamiseks sealt, kus kõik pooleli jäi. Silmast silma kohtumise järel läks käiku teine variant.

Igatahes täitis Helme peaministrile antud lubadust töörahu taastamisel. Teatavasti oli Ratas kuulnud Vaheri tagandamise katsest esmalt just politseijuhilt endalt. Tõsi, Martin Helme ja Elmar Vaheri kohtumisega samal ajal oli Mart Helme küll üritanud Ratast kätte saada, kuid tulutult. Skandaali avalikkusesse paisudes kinnitas Ratas ka ajakirjanikele, et on Vaheri seljataga ning tegi seejärel Helmetele ülesandeks Vaheriga töörahu sobitada.

Kas Mart Helmel oli valikut, on iseküsimus. Märksa suurem valikuvõimalus, nagu näha, oli Elmar Vaheril. Samuti sai sel nädalal vastuse küsimus, miks ütles president esmaspäeval, et just Martin Helme ei sobi valitsusse, mainimata siseminister Mart Helmet – initsiatiiv reageerida tuli just nooremalt Helmelt. «Martin (Helme – toim.) helistas mulle ja ütles, et nüüd on niisugune lugu, et seda asja me ei saa alla neelata ja mina ütlesin, et okei, et sina oled praegu asendaja, kutsu ta kohvile ja tee talle ettepanek lahkuda,» kirjeldas Helme kolmapäevases Postimehe otsestuudios.

«PPA juht Vaher on lükanud käiku maailma vanima triki, lastes valmis teha ja siis avalikkuse ette «sattuda» paberi, milles luuakse pilt, et kui raha juurde ei saa – või kui midagi tuleb kusagil kokku hoida – siis tulevad koondamised ja palgakärped,» reageeris Martin Helme sotsiaalmeedias nädal aega tagasi. Ühtlasi andis ta mõista, et ka siseminister Mart Helme polnud tegelikult teadlik PPAs toimuvast. «Esiteks, ei rahandusminister ega siseminister ei peaks tema arvutusi lehest lugema.» Ta pidas Vaheri käitumist lubamatuks.

«Meil ei ole väga suurt manööverruumi. Otsustasime, et tõmbame asjale kriipsu alla. Surume kätt ja lähme koos edasi.» – Mart Helme. 

Nende faktide taustal saab selgemaks seegi, miks tõttas just Martin Helme siseministrit asendades Vaheriga kohtuma, kaks Vaheri allkirja ootavat paberit kaasas. Mart Helme, kes tunnistas, et käitus koos pojaga enda sõnul räpakalt, jättis jutu Vaheri valetamisest, usalduse kaotusest ning koalitsioonileppele vastutöötamisest ning täitis peaministrile antud ülesannet sobitada töörahu. Vabandust Vaheri ees ei tulnud. «Meil ei ole väga suurt manööverruumi. Otsustasime, et tõmbame asjale kriipsu alla. Surume kätt ja lähme koos edasi,» sõnas Helme täna hommikul.

Kohtumise kokkuvõtteks tunnistas Vaher, et saab nüüd Helme käekirjast rohkem aru. «Mul on olnud võimalus töötada kokku viie siseministriga. Igal ministril on oma käekiri,» täheldas ta. Töist ja väga eesmärgipõhist koostööd – nagu lubasid asjaosalised – jätkatakse homme, kui lennatakse mööda idapiiri, Narva-Jõesuust Eesti-Läti-Vene kolmikpunkti. Teatavasti heitis vähem kui nädal aega tagasi Helme Vaheri «süünimekirjas» ette talle ka idapiiri kallinemist. «Anname kõik andeks, tegemist on nii asendamatu inimesega, et paremat ei ole terves Eesti Vabariigi leida!?» ütles Helme eelmisel nädalal. 

Ühtlasi andis Helme tänase töörahu sõlmimise järel mõista, et 29. augusti valitsuse kabinetiistungi võetakse vastu ka mõned üpriski olulised otsused seoses idapiiri väljaehitamisega.

Vaata täispikka videot tänasest pressikonverentsist: 

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles