Reformierakond kutsub Jüri Ratase umbusaldamiseks kokku erakorralise riigikogu istungi (48)

Karel Reisenbuk
, reporter
Copy
Jüri Ratas erakonna mõttetalgutel Pärnumaal
Jüri Ratas erakonna mõttetalgutel Pärnumaal Foto: Pilt videost

Täna kogunenud Reformierakonna juhatus otsustas seoses politseijuht Elmar Vaheri ebaseadusliku ametist tagandamise katsega kutsuda kokku riigikogu erakorraline istungjärk, et avaldada umbusaldust peaminister Jüri Ratasele.

«Eestil ei ole toimivat valitsust ja selle eest vastutab peaminister. Valitsuse ministrid ületavad võimupiire, ei pea seadusi ja reegleid millekski, sisuliselt sülitavad õigusriigi peale ja peaminister vaatab seda pealt ja ütleb, et kõik on hästi. Peaminister vastutab nii selle segaduse kui ka varasemate segaduste eest ja seetõttu otsustame avaldada umbusaldust peaminister Jüri Ratasele,» ütles Reformierakonna esimees Kaja Kallas.

Umbusaldamisega on ähvardanud ka Sotsiaaldemokraatlik erakond (SDE), kuid nemad plaanivad umbusaldada Mart ja Martin Helmet.

Sotsiaaldemokraadid ootavad peaminister Jüri Rataselt rahandusminister Martin Helme ja siseminister Mart Helme viivitamatut ametist vabastamist. Vastasel juhul ootab Helmesid umbusaldamine riigikogus, teatas möödunud nädalal SDE.

«Neljapäev, 15. august oli viimaste kümnendite Eesti poliitika üks kõige mustemaid päevi. Me olime tunnistajateks sündmustele, mis seadsid ohtu õigusriigi toimimise ja demokraatliku riigikorralduse. Eesti inimesed ei ole sellist valitsust ja eriti ministreid Martin ja Mart Helmet ära teeninud. Vähim, mida valitsusjuht Jüri Ratas praegu teha saab, on minna presidendi juurde Helmete ametist vabastamise avaldusega,» ütles erakonna esimees Indrek Saar.

Saare sõnul korrutab peaminister nädalast nädalasse, et Eesti on õigusriik ja jääb selleks. «Nüüd peab peaminister näitama, kuidas ta lahendab olukorra, kus tema juhitava valitsuse rahandus- ja siseminister vilistavad õigusriigi põhimõtetele. Karika viimaseks piisaks oli oma volitusi ületades, dokumente fabritseerides ja valitsust ignoreerides kõrge riigiametniku survestamine, et ta ametist tagasi astuks,» rääkis Saar.

Sotsid on andnud Ratasele aega 21. augustini ning kui selleks ajaks pole Helmeid tagandatud, alustavad sotsiaaldemokraadid Helmete umbusaldamise protsessi.

Kommentaarid (48)
Copy
Tagasi üles