Lumi olukorrast valitsuses: näeme äärmiselt käpardlikku juhtimist (11)

Copy
Ott Lumi
Ott Lumi Foto: Tairo Lutter

Suhtekorraldaja Ott Lumi kirjeldab praegu toimuvat kui äärmiselt käpardlikku ja ebaõnnestunud poliitilist juhtimist.

Lumi hinnangul on peaminister alati keerulises situatsioonis, kui koalitsioonipartnerite ministrid hakkavad soolotsema. «Sellisel juhul on alati kaks võimalust. Kas üritada pingeid maandada või sõita autoga Kadriorgu. Hetke seisuga on peaminister valinud tee üritada koalitsioonis töörahu taastada,» selgitas Lumi.

Ott Lumi Helmede edasisi samme ennustada ei oska. Lumi arvates on poliitiliselt kõige keerulisemas olukorras Martin Helme. «Ta käitus ebaseaduslikult, üritades teha otsust, mille tegemine on vabariigi valitsuse pädevus. Veel enam, ta üritas seda teha ministri asendaja positsioonis. Võib eeldada, et opositsiooni tuli keskendub eeskätt talle,» rääkis Lumi.

Mis puudutab küsimust, kas Vaheriga juhtunu oli Helmete apsakas või poliitiline etteplaneeritud samm, siis Lumi hinnangul oli tegemist mõlemaga üheaegselt. Lumi ei oska anda hinnangut, kes võiks ja peaks valitsusest lahkuma. «Ma ei ole eetikaekspert, vaid poliitikaekspert,» ütles ta.

Ott Lumi arvates ei peaks siseministril olema ainuisikuliselt tulevikus võimalik PPA juhti vallandada. «Seda protseduuri ei peaks muutma.»

Küsimuse peale, kas Helmede käitumises võib leida paralleele näiteks Ungari või poolaga, ütles Lumi, et ta ei laskuks siin poliitfilosoofiasse. «Tegemist on pigem juhtumiga, mida võiks võtta kokku, kui äärmiselt käpardlikku ja ebaõnnestunud poliitilist juhtimist,» ütles Lumi.

Kommentaarid (11)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles