Eksperdid: Venemaa alahindas meeleavaldusi (2)

Kaspar Schultz
Copy
Opositsioonikandidaatide registreerimist Moskva linnaduuma valimistele nõudnud meeleavaldaja.
Opositsioonikandidaatide registreerimist Moskva linnaduuma valimistele nõudnud meeleavaldaja. Foto: MAKSIM ŠEMETOV/REUTERS/Scanpix

Kahel järjestikusel nädalavahetusel on moskvalased nõudnud, et võimud lubaksid opositsiooni kandidaatidel võtta osa 8. septembri Moskva linnaduuma valimistest. Esimesel protestiaktsioonil, mille korraldamist linn ei takistanud, osales ligikaudu 20 000 inimest. Meeleavaldusel sõna võtnud opositsioonipoliitik Aleksei Navalnõi pakkus välja mõtte, et kui kandidaate valimistele ei registreerita, siis korraldatakse järgmine meeleavaldus juba linnavalitsuse hoone ees.

Võimude jõuline sekkumine läinud nädalavahetusel, kui OVD-Info andmetel vahistati ligi 8000 meeleavaldustel osalenust 1373 ja Navalnõi 30-päevane kinnipidamine olid võimude jaoks ainus alternatiiv valusate järeleandmiste tegemisele, usuvad Tartu Ülikooli Johan Skytte poliitikauuringute instituudi professorid Andrei Makaritšev ja Vjatšeslav Morozov.Sel aastal on Venemaal toimunud mitu kohalikest küsimustest ajendatud protesti. Kas Moskvas toimuv on osa sellest mustrist või on ka midagi erinevat?

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles