Ratas kaitseb Maasikat: ametnikel peab olema võimalus riigielu küsimusi avalikult arutada (55)

Copy
Jüri Ratas.
Jüri Ratas. Foto: Eero Vabamägi / Postimees

Ametnikel peab olema võimalus erapooletult ja argumenteeritult meie riigielu üle arutada, ka avalikult ja poliitikutega, kui vaja, leiab peaminister Jüri Ratas (Keskerakond).

Välisministeeriumi asekantsler Matti Maasikas (Isamaa) küsis sotsiaalmeedia vahendusel peaministrilt ja erakonnakaaslasest välisministrilt Urmas Reinsalult, kas Eesti välispoliitiline kurss on EKRE esimehe ja siseministri Mart Helme sõnu arvestades sama, mis varasemate valitsuste ajal.

Mart Helme tervitas teisipäeval Boris Johnsoni tõusmist Ühendkunigriigi peaministriks ning lisas, et on idaeurooplasena valmis uuele juhile jagama teadmisi, kuidas oma riigi suveräänsust taastada, tõmmates sisuliselt võrdusmärgi Eesti Nõukogude Liidust lahkumise ja brittide Euroopa Liidust lahkumise vahele.

Konservatiivide aseesimees, rahandusminister Martin Helme leiab aga, et selles pole midagi skandaalset, kui võrreldakse Nõukogude Liitu ja Euroopa Liitu. Skandaalne on tema arvates aga hoopis miski muu. «Küll aga on skandaalne see, kui üks riigiametnik esitab nõudlikus, lausa ähvardavas toonis ülemuse positsioonilt küsimusi ministritele. Kes sa selline enda arvates oled?» sõnas minister tippametniku kohta. 

Peaminister kirjutas täna Facebooki postituses, et Eesti edu ja igapäevane toimimine sõltub väga suuresti meie ametnike ja ametnikkonna tublist tööst ning suurest professionaalsusest. «Meie ametnikud on meie rahva teenistuses, mis tähendab, et nad teevad oma tööd südamest ning kasutavad tööalaselt oma parimaid oskusi ja teadmisi meie kõigi heaks. Eestil on oma selliste ametnikega vedanud,» märgib peaminister.

Ametnikuks olemine eeldab peaministri sõnul ausust ja austust avalikkuse vastu. «Need on ametnikueetika olulised põhimõtted. Ausus tähendab väga üheselt ka seda, et ametnikel peab olema võimalus viisakalt, erapooletult ning argumenteeritult meie riigielu küsimuste ja võimalike probleemide üle arutada. Ka avalikult, kui vaja. Ka poliitikutega, kui vaja,» rõhutab Ratas. «Seepärast olen mina tänulik kõigile meie rahva teenijatele, kes oma tööd pühendunult ja ausalt teevad ning meie riigi pärast oma südant valutavad.»

Kommentaarid (55)
Copy
Tagasi üles