Ratas: oleme esitanud Simsoni voliniku kandidaadiks ja jääme selle juurde

Andres Einmann
Copy
Peaminister Jüri Ratas.
Peaminister Jüri Ratas. Foto: Sander Ilvest

Peaminister Jüri Ratase sõnul pole valitsusel põhjust esitada Kadri Simsoni kõrvale veel teinegi Euroopa Komisjoni voliniku kandidaat, kuna selleks pole tulnud ei ametlikku ega ka mitteametlikku ettepanekut.

«Me oleme ühe kandidaadi esitanud ja jääme selle juurde,» ütles Ratas täna valitsuse pressikonverentsil.

Peaministri sõnul oleks võimalikust teisest volinikukandidaadist rääkimine praegu sündmustest ette ruttamine, kuna kahe kandidaadi esitamise vajadusest rääkinud Ursula von der Leyen on alles Euroopa Komisjoni presidendi kandidaat ja ta peab saama enne presidendiks saamist Euroopa Parlamendilt toetuse.

Ratas märkis, et kui valitsus saab ametliku ettepaneku esitada soolise tasakaalu huvides ka teine volinikukandidaat, siis valitsus seda arutab. Ta lisas, et praegu ei hakka ta ühegi nimega spekuleerima.

Euroopa Komisjoni presidendi kandidaat Ursula von der Leyen – ehk kõigi uute volinike tulevane ülemus – on andnud teada, et soovib igalt riigilt kaht volinikukandidaati: üht meest ja üht naist. Seega pole välistatud, et valitsus peab leidma veel teisegi kandidaadi, mis võib põhjustada parasjagu segadust.

Eile kohtus von der Leyen Euroopa Parlamendi Uueneva Euroopa, endise nimega ALDE fraktsiooni esindajatega ning kinnitas seal, et just selline on tema ootus Euroopa Liidu riigijuhtidele. Ta tahab näha mees- ja naiskandidaati.

Põhjenduseks tõi von der Leyen soovi, et tema juhitud Euroopa Komisjon oleks sooliselt tasakaalus. Kaks kandidaati igast liikmesriigist aitavad tal ennetada olukorda, et tal polegi võimalik sooliselt tasakaalus komisjoni kokku saada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles