Reinsalu muudaks Heete Simmi naasmise ajel seadust

Alo Raun
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Heete Simm ja Herman Simm 2007. aastal Tallinnas messil kaatrit uudistamas.
Heete Simm ja Herman Simm 2007. aastal Tallinnas messil kaatrit uudistamas. Foto: Küllike Rooväli

Riigikogu liikme Urmas Reinsalu sõnul näitab riigireetmisele kaasaaitamises kahtlustatava Heete Simmi naasmine põhitööle politseiameti juristina, et avaliku teenistuse seadust tuleb muuta.


Reinsalu väitel ei anna seadused praegu võimalust Simmi tööpostilt kõrvale jätta, kuigi tema nägemuses võiks see võimalus seaduses olla.

«Jääb üle teha muudatus avaliku teenistuse seadusse, mis annaks õiguse teenistusse võtnud juhile peatada teenistussuhe isiku tunnistamisel kahtlustatavaks kuni kohtulahendini, sõltuvalt kahtlustuse raskusest.»

Tema sõnul ei tähenda see, et eeldataks otsekui inimene on kuritegusid toime pannud. «Lihtsalt riigivõimu teenimine eeldab inimeselt suuremat vastutust.»

Reinsalu sõnul eeldab avalik teenistus ja eriti politseiasutuses teenimine usaldust.

«Koomiliselt mõjub kinnitus, et riigisaladustega proua Simm politseitööl kokku ei puutu.
Selline samm teeb mingit pidi riiki naeruväärseks,» kirjutab Reinsalu oma blogis.

Tema sõnul ei anna praeguste seaduste abil olukorra vältimiseks suurt midagi teha.

«Õige on prokuröri seisukoht, et ta saaks taotleda ainult siis kahtlustatava eemaldamist ametikohalt kohtuotsuseni, kui see on seotud võimalusega uusi kuritegusid toime panna. »

Reinsalu lisas, et tõenäoliselt ei hõlma kahtlustus politseiteenistusega seotud asjaolusid.

«Avaliku teenistuse seadus räägib isiku ametist kõrvaldamisest, kui ta on purjus ja samuti distsiplinaarsüüteo menetlemise ajaks. Distsiplinaarmenetlusega on jäädud hiljaks, kuna seda oleks tulnud teha kuu jooksul, alates asjaolude teadasaamisest.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles