Mart Helme: Eesti peaks peatama osaluse ENPAs (48)

Karel Reisenbuk
, reporter
Copy
Siseminister Mart Helme.
Siseminister Mart Helme. Foto: Tairo Lutter / Postimees

Pärast Vene delegatsiooni volituste täielikku taastamist Euroopa Nõukogu Parlamentaarses Assamblees (ENPA) tuleks lõpetada Eesti maksumaksja raha kulutamine selle organisatsiooni liikmemaksuks, ütles Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) esimees ja siseminister Mart Helme.

«Euroopa Nõukogu ja selle parlamentaarse assamblee ülesanne on kaitsta õigusriigi printsiipe. Kui Lääne-Euroopa poliitikute häältega kutsutakse laua taha tagasi riik, kes on kaht Euroopa Nõukogu liikmesriiki sõjaliselt rünnanud, siis on selge, et nimetatud organisatsioon on õigusriigi põhimõtete kaitsmisest loobunud,» ütles Helme.

«Saime taas kord kinnitust ka sellele, kuidas reageerivad Euroopa institutsioonid võimaliku sõjalise agressiooni korral Balti riikides. Tuleb hukkamõist ja sümboolsed karistused, mis tühistatakse viie aasta möödudes ettekäändel, et agressoriga on vaja säilitada dialoog.»

Helme sõnul tuleb Eesti välispoliitika kujundajatel teha ENPA värskest otsusest tõsised järeldused.

«Esiteks, Eesti välispoliitika kujundajatel on aeg lahti lasta illusioonist, et meie selgitustöö tulemusel avanevad Vana Euroopa silmad. Need silmad on ammu lahti, aga nende tagant vaatab vastu põhimõttelagedus. Teiseks, tihendada tuleb suhteid meie tegelike julgeolekualaste liitlastega Ida-Euroopas. Kolmandaks, Lääne-Euroopale tuleb saata jõuline signaal, et riigiõiguslik nihilism on meile vastuvõetamatu. Eesti peaks peatama oma osaluse ENPAs ja tegema seda koos Ida-Euroopa riikidega, kes hääletasid üksmeelselt või enamuses Venemaa tagasikutsumise vastu,» ütles Helme.

Kommentaarid (48)
Copy
Tagasi üles