Urmas Reinsalu valitsuse pressikonverentsil: Deniss Metsavasel pole mõtet mingit lambukest mängida (7)

Sander Punamäe
, reporter
Copy
Martin Helme, Jüri Ratas ja Urmas Reinsalu valitsuse pressikonverentsil 23. mai 2019.
Martin Helme, Jüri Ratas ja Urmas Reinsalu valitsuse pressikonverentsil 23. mai 2019. Foto: Sander Ilvest

Valitsuse pressikonverentsil osalenud peaminister Jüri Ratas, siseminister Mart Helme ja välisminister Urmas Reinsalu ütlesid, et riigireetur Deniss Metsavase intervjuu USA väljaandele tuli neile üllatusena. 

Tänane valitsuse pressikonverents algas plaanitust mõned minutid hiljem. Kui Helme, Ratas ja Reinsalu lõpuks kohad sisse said, alustas peaminister Jüri Ratas valitsuse istungiga. «Selle aasta 6. juuli on lipupäev. Kutsume üles kõiki kuuendal juulil lippe heiskama. See on laulu- ja tantsupeo avakontserdi päev,» ütles ta. 

Tv3 ajakirjanik küsis ministritelt riigireetur Deniss Metsavase intervjuu kohta, mis eile avaldati. Rohkem kui 15 aastaks vangi mõistetud Deniss Metsavas kirjeldas intervjuus USA väljaandele, kuidas tema «karjäär» sai alguse süütust ööklubis käigust 2007. aastal. Riigireetur Metsavas rääkis kaamera ees, et oli sundseisus. 

«See intervjuu ei saanud sündida ju ilma jõustruktuuride heakskiiduta?» küsis ajakirjanik.

«Mina ei tea tagamaid, kuidas see sündis,» ütles Ratas. "Mulle tuli see intervjuu üllatusena," märkis siseminister Helme. Reinsalu ütles, et tema vaatas ja luges intervjuud Metsavasega. «Tegemist on inimesega, kes oma kaaslased reetis. Tal ei ole mõtet mingit lambukest mängida. Ta on kaabakas ja Eesti seadus peaks teda vastavalt kohtlema,» ütles Reinsalu. 

Helme rääkis, et valitsuse istungil räägiti liiklusseaduse muudatusest, mis võimaldaks mobiilsete kiiruskaamerate paigaldamist. «Pilt, mis avanes jaanipäeva päevadel, oli pehmelt öeldes kohutav. Liiklus on rahutu. Mul on hea meel, et valitsus selle eelnõu heaks kiitis,» ütles Helme.

Kanal2 reporter Imre Kaas küsis, et mida võib kaasa tuua siseministri soov Eesti liikmelisus ENPAs (Euroopa Nõukogu Parlamentaarne Assamblee) peatada. Helme rääkis, et probleem on Venemaa hääleõiguses nõukogus. «Venemaa sülitab inimõiguste peale, kus ta näeb, et võib seda teha. Venemaa võeti euroopa nõukogu liikmeks ilma igasuguse grillimiseta. Ma ei ole sellega nõus,» ütles Helme. «Keegi peab otsa lahti tegema ja näitama, et asi lõpeb siin. Ma tean, et teised valitsuspartnerid seda ei toeta,» ütles ta. 

Ratas kinnitas, et ENPA on oluline organisatsioon ja sealt lahkumist valitsus ei toeta. Reinsalu sõnul on vaja suuremat koostööd, otsustavust ja selgroo näitamist. 

Ajakirjanikud küsisid ministritelt ka Nordica kohta, mis keskendub tulevikus vaid allhankele. «Võib-olla peaks Nordica üldse maha müüma?» küsiti valitsuskoalitsiooni esindajatelt.

Ratas tõdes, et konkurents on lennunduses ääretult tihe. «Ma arvan, et üldjoontes Nordica on tegutsenud sellel eesmärgil, et suudaks tegutseda tulemuslikult ja mitte kahjumis. Täna saab Tallinnast lennata otse 37 sihtkohta. See, mis Nordicast saab, tuleb vaadata. Kui vähegi võimalik, siis peab selline lennufirma olemas olema,» ütles Ratas. 

Helme teadis rääkida, et kui kaob Nordica, saab Tallinna lennujaamast «provintsi lennuväli». 

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles