Graafik: saja aktiivsema eurosaadiku hulka pääses Eestist vaid Tarand

Johannes Voltri
, reporter
Copy
Euroopa Parlamendi liikmed osa võtmas hääletusest Strasbourgis, Prantsusmaal, 26. märts 2019.
Euroopa Parlamendi liikmed osa võtmas hääletusest Strasbourgis, Prantsusmaal, 26. märts 2019. Foto: VINCENT KESSLER / REUTERS

Europarlamendi liikmete tööd eritleva veebilehe MEPranking.eu arvutuste kohaselt oli lahkuva koosseisu kõige aktiivsemaks Eesti saadikuks Indrek Tarand, kellele järgnevad Yana Toom, Urmas Paet, Tunne Kelam, Igor Gräzin ja Hannes Hanso.

Kõigi Euroopa Parlamendi saadikute võrdluses paigutus Indrek Tarand (Rohelised/Euroopa Vabaliit - Rohelised/EFA) 114,8 punktiga 92. kohale. Yana Toom (Uuenda Euroopat, vana nimega Euroopa Demokraatide ja Liberaalide Liit - ALDE) oli 95,3 punktiga 144. kohal, Urmas Paet (ALDE) 64,3, punktiga 259. kohal ja Tunne Kelam (Euroopa Rahvapartei) 14,5 punktiga 621. kohal.

Igor Gräzin (ALDE) ja Hannes Hanso (Sotsiaaldemokraatide ja demokraatide fraktsioon - S&D) ei saanud ühtegi punkti, olles vastavalt 745. ja 746. kohal. Nemad jõudsid Eesti saadikutest parlamenditöös osaleda ka kõige lühemat aega.

Gräzin liitus parlamendiga eelmise aasta septembris, kui Kaja Kallas oma kohast loobus, Hanso asus aprillis aga Ivari Padari asemele. Kokku mõõtis veebilehekülg 749 parlamendisaadiku aktiivsust.

 

Veebileht võttis saadikute aktiivsuse hindamisel arvesse osavõttu istungitest, parlamendis esitatud küsimuste arvu, sõnavõttude arvu, resolutsiooniettepanekute arvu ja teisi näitajaid.

Indrek Tarand paigutub parlamendi saadikute hulgas kõige kõrgemale raportite arvestuses, olles koguni 10 kohal 749st. Reiting sõltub ajast ja pingutusest, mis erinevate raportite tegemisele on kulunud ning selles võetakse arvesse nii raportööri, variraportööri, arvamusraportööri kui ka variarvamusraportööri rolli.

Raportööri roll on üks Euroopa Parlamendi saadikute kohustustest. Kui Euroopa Komisjoni koostatud õigusloomeettepanek parlamenti jõuab, tuleb vastava teemaga tegeleval komisjonil koostada parlamendi seisukoht. 

Parlamendi positsiooni väljatöötamise eest vastutav komisjon määrab raporti koostajaks ühe oma liikmetest, kes peab konsultatsioone nii fraktsioonide kui ekspertidega.

Yana Toom oli aktiivne arvamuste koostamisel, paigutudes 749 saadiku seas 22. Urmas Paet ja Tunne Kelam tegid aga aktiivselt resolutsoonidele ettepanekuid. 

Euroopa Parlamendi saadikute tööd jälgiv sõltumatu analüüsiorganisatsioon votewatch.eu järjestas aprillis ka 100 kõige mõjukamat saadikut. Kõige mõjukamaks hinnati Euroopa Parlamendi presidenti Antonio Tajanit (EPP, Itaalia), kellele järgnes EPP fraktsiooni juht Manfred Weber (Saksamaa). 

Eesti saadikutest hindas organisatsioon kõige mõjukamaks Indrek Tarandi.

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles