Helme: valitsuses on ESMi teemal eriarvamus (5)

Anna Ploompuu
, reporter
Copy
Mart Helme ja Helir-Valdor Seeder.
Mart Helme ja Helir-Valdor Seeder. Foto: Sander Ilvest / Postimees

Ehkki rahandusminister Martin Helme tunnistas peaminister Jüri Ratasele oma eksimust Euroopa stabiilsusmehhanismi (ESM) hääletusel Eesti vetoõigust nõudes, pole erimeelsused valitsusest kuhugi kadunud. 

«Valitsuses on sel teemal eriarvamus, meie fraktsioon praegu hetkeseisuga ei toeta ESMi reformi heakskiitmist, kui ühehäälsus peaks kaduma,» kirjeldas hetkeseisu Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) juht, siseminister Mart Helme tänasel valitsuse pressikonverentsil. 

Kuidas hääletatakse tõenäoliselt sügisel riigikogus toimuval ESMi reformi hääletusel, ei julgenud Helme praegu ennustada. «Missugune on tähtede seis, kui see ratifitseerimisele tuleb, seda ma ei ennusta.» On teada, et EKRE on kriitiline nii ESMi enda kui ka selle reformi kohta. 

«Ma ei kommenteeri peaministri kommentaare, peaminister on ammendavalt seda selgitanud,» ütles Mart Helme rahandusminister Martin Helme, peaminister Jüri Ratase ja Isamaa juhi Helir-Valdor Seederi eilse kohtumise kohta. Martin Helmelt endalt pole Postimehel õnnestunud kommentaari saada. 

«Spekuleerida, kuidas valitsus läheb ESMi aruteludes lõhki... vaidlustes selgub tõde,» märkis ta.

Möödunud nädala lõpus toimunud Euroopa rahandusministrite kohtumisel Luksemburgis seisis rahandusminister Martin Helme enda sõnul tuliselt Eesti vetoõiguse eest ESMi raha kasutamise hääletuse küsimuses, ent jäi lõpuks hääletusel üksinda eriarvamusele. Seepeale teatas peaminister Jüri Ratas juba reedel Euroopa Ülemkogu juhile Donald Tuskile, et eemaldab ESMi lepingu eelnõult Eesti reservatsiooni. Ratase sõnul polnud Helmel volitust taolise otsuse tegemiseks. Pärast eilset kohtumist ütles peaminister Jüri Ratas Postimehele, et Helme tunnistas oma eksimust. 

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles