Madisoni sõnul on ESMi puudutav EKRE punaseks jooneks (60)

Copy
Jaak Madison
Jaak Madison Foto: Tairo Lutter

Euroopa Parlamendi vastse saadiku ja Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) aseesimehe Jaak Madisoni sõnul pole Eesti huvides peaminister Jüri Ratase nõue loobuda Euroopa Stabiilsusmehhanismi (ESM) reformis ühehäälsuse nõudest.

«Vaadates seda arengut, mis on toimunud seoses ESMi reformidega, siis tuleb nentida: väga halvas suunas areneb meie jaoks. Veel hullem on aga see, et meil kardetakse kabuhirmus välja öelda seisukoht, et Eesti huvides ei ole ühehäälsuse nõudest loobumine,» kirjutas Madison teisipäeval sotsiaalvõrgustikus Facebook.

Madison nimetas elementaarseks, et rahandusminister Martin Helme kaitses rahandusministrite kohtumisel Eesti senist alati olnud seisukohta ühehäälsuse kaitseks. «See, et peaminister juba päev hiljem teatas Euroopa Ülemkogu eesistujale Donald Tuskile, et Eestil pole mingitki soovi ühehäälsuse säilitamiseks, on Eesti huvidega vastuolus. Mis on Eesti huvid?» kirjutas ta.

«Kui me oleme andnud garantiid ESMi ja juba ka reaalselt meie maksumaksjate raha sinna pannud, siis meie huvides on ka olla laua taga otsustaja, kui see raha läheb käiku pankade päästmiseks. Meie huvides ei ole vaadata pealt, kuidas meie raha jagatakse pankadele juhul, kui Eesti arvates see vajalik poleks,» leidis Madison.

Vastne Euroopa Parlamendi saadik märkis, et «seni on olnud maksupoliitika veel ainus valdkond Euroopa Liidus, kus ei saa osadest riikidest üle sõita kvalifitseeritud häälteenamusega ja vajalik on konsensus». «Selline Euroopa Stabiilsusmehhanismi reform, kus piisab 85 protsendi riikide heakskiidust meie raha jagamiseks näiteks Saksamaa pankade päästmiseks, on vaid pikk samma edasi ka föderaalse maksusüsteemi suunas. Ma siiralt loodan, et see küsimus tuleb valitsuses uuesti lauale ja et meie jaoks on see punane joon,» kirjutas ta.

«Ma pole küll enam riigikogu liige, kuid sügisel peaks sama küsimus tulema hääletusele riigikogus. Kui ma oleksin aga riigikogu liige, siis sügisel hääletaksin ma selle paketi vastu,» kirjutas Madison.

Mille eest või mille vastu minister Helme Luksemburgis sõdis, loe täpsemalt SIIT

Karilaid: sellisel ajahetkel rääkida punastest joontest viib EKRE Reformierakonna saatuseni

«Pole mõtet siia hetkel väitlusseltsi kutsuda, tuleb lähtuda peaministri tõlgendusest ja miski vajab arutamist, siis tehakse seda peaministri kabinetis,» kommenteeris Keskerakonna aseesimees Jaanus Karilaid. «Me oleme koorilaulurahvas, lauljaid on palju aga dirigente üks. Me loodame et Martin (rahandusminister Martin Helme – A. P.) õpib sellest, esineda pole vaja ainult EKRE fraktsioonile, vaid ka Isamaale ja Keskerakonnale. Täna veel usun EKRE õpivõimesse,» kirjeldas ta.  

Ka EKRE vastuseis Lavly Perlingu jätkamisele riigi peaprokurörina on Karilaiu sõnul osa «koolirahast». «Sellisel ajahetkel rääkida punastest joontest viib EKRE Reformierakonna saatuseni,» märkis Karilaid. 

Kommentaarid (60)
Copy
Tagasi üles