Keskerakond tegi ettepaneku valimisringkondade võrdsemaks muutmiseks

Loora-Elisabet Lomp
Copy

Keskerakonna laupäeval kogunenud volikogu võttis vastu avalduse, milles kutsub muutma valimisringkondi nii, et nende suurus ja mandaatide arv oleks praegusest võrdsem. 

«Tasakaaluka regionaalpoliitikaga liigume kahtlemata õiges suunas, et ka suurlinnadest väljaspool oleksid töökohad, kättesaadavad avalikud teenused ning seega ka võimalus luua oma pere. Aastate jooksul on demograafiline seis paratamatult Eestimaal aga muutunud ning peame sellest lähtuma nii tänast kui ka homset arvestades,» oli Keskerakonna avalduses kirjas. Erakonna volikogu hinnangul on õige hetk muuta valimisringkondi. 

«Kui 1995. aastal oli ringkondade suurused vahemikus 8-11 mandaati, siis täna on see vahemik 5-15. Suurima ja väikseima ringkonna vahe on seega kolmekordne,» seisis avalduses. 

Keskerakonna nägemuse kohaselt oleks järgmistel riigikogu valimistel jätkuvalt kaksteist valimisringkonda ja Tallinnas moodustatakse neli ringkonda, praegu on olnud kolm valimisringkonda. Erakonna arvates võiksid Tallinna valimisringkonnad olla Haabersti ja Põhja-Tallinn, teiseks Kristiine, Pirita ja Kesklinn. Tallinna kolmas ringkond oleks Mustamäe ja Nõmme ning neljandaks ringkonnaks saaks Lasnamäe. Hiiu-, Saare- ja Läänemaa valimisringkonnaga liidetakse juurde Raplamaa, mis praegu on ühes ringkonnas Harjumaaga ning lisaks ühendataks senised Ida- ja Lääne-Virumaa valimisringkond. 

«Selline muudatus ei annaks eelist ühelegi poliitilisele jõule ning valimissüsteem ei muutuks liialt. Küll aga oleksid valimisringkonnad proportsionaalsemad, annaksid võrdsema võimaluse kandidaatidele ja tugevama hääle eri piirkondade valijatele Eesti Vabariigi parlamendis,» kirjutab erakond oma avalduses.  

Neljapäeval edastas õiguskantsler riigikogule ettekande ausa poliitilise konkurentsi tagamise kohta, kus kutsus ka üles korrastada valimisringkondade suurust riigikogu valimistel. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles