Politsei alustas Helmete raadiosaate kohta väärteomenetlust (6)

Anna Ploompuu
, reporter
Copy
Mart ja Martin Helme.
Mart ja Martin Helme. Foto: Marianne Loorents / Virumaa Teataja

Politsei alustas väärteomenetlust seoses Euroopa Parlamendi valimispäeval eetris olnud Tre Raadio saatega «Räägime asjast», kus Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) juhtfiguurid, siseminister Mart Helme ja rahandusminister Martin Helme kutsusid inimesi hääletama EKRE poolt.

EKRE juhtpoliitikud kutsusid inimesi hääletama erakonna poolt valimispäeval ehk ajal, mil valimisagitatsioon on keelatud. Valimispäeval on aktiivne valimisagitatsioon kõikjal keelatud, sealhulgas televisioonis ja raadios.

«Valimispäeval Tre Raadio saates «Räägime asjast» valimisagitatsiooni tegemise eest on väärteomenetlus alustatud,» kinnitas politsei- ja piirivalveameti pressiesindaja Kirsti Ruul. 

Menetlust on alustatud asjaolude väljaselgitamiseks ehk siis kas valimispäeval on rikutud valimisagitatsiooni keeldu või mitte. Samuti selgitatakse menetluse käigus välja, kes võtab vastutuse võimaliku rikkumise korral. 

Politsei on üle kuulanud eetris olnud kõnealuse «Räägime asjast» saate ning esialgse hinnangu kohaselt on tegemist aktiivse agitatsiooniga, ütles Põhja prefektuuri operatiivjuht Raavo Järva 26. mail. 

«Võtsime ühendust Tre Raadio toimetusega ning palusime saatest eemaldada lõigud, mis sisaldavad valimisagitatsiooni. Oleme kogunud esmase info ning hindame olemasolevaid tõendeid,» ütles Järva siis, samuti lubas politsei teha otsuse väärteomenetluse alustamise osas 15 päeva jooksul.

Täna kinnitas politsei menetluse alustamist. Kuna menetlus pole veel lõppenud, siis praegu politsei asja kohta rohkem infot lisada ei saa. Ka pole teada, kui kaua menetlus kestab.

3. juunil riigikogus toimunud siseminister Mart Helme umbusalduse avaldamise arutelul tunnistas Helme eksimust. «See on nimelt see raadiosaade, kus me kutsusime üles valima Eesti Konservatiivset Rahvaerakonda. Tõepoolest, meie viga. Me salvestasime saate reedel ega mõelnud, et see läheb eetrisse pühapäeval. Tõepoolest tunnistame, et oleme eksinud. Kui me oleksime sel hetkel natuke ette mõelnud, ei oleks me seda kindlasti teinud,» selgitas Helme. 

Ebaseaduslik agitatsioon on seaduse kohaselt karistatav väärteona rahatrahviga kuni 100 trahviühikut (ehk kuni 400 eurot). Kui selle on toime pannud juriidiline isik, on tegu karistatav rahatrahviga kuni 1300 eurot.

​Mart ja Martin Helme saade «Räägime asjast» on eetris igal pühapäeval. Tre Raadio kuulub EKRE liikmele Siim Pohlakule.

EKRE ministrite tegemisi

EKRE endise väliskaubandus- ja IT-ministri Marti Kuusiku suhtes on alustatud kriminaalmenetlust seoses lähisuhtevägivalla kahtlusega. Ametist tagasi astunud Kuusik nõuab riigilt üle 31 000 euro suurust hüvitist. 

EKRE praeguse väliskaubandus- ja IT-ministri Kert Kingo suhtes langetas riigikohus otsuse, mille järgi makstakse talle maksu- ja tolliametist õigusvastase vallandamise eest kolme kuu palga suurust hüvitist ning ebaseadusliku töölt kõrvaldamise eest saamata jäänud töötasu ligi 8000 eurot. 

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles