Mihkelson ELi liputeemast: riigikogu liikmed andsid kaudselt mõista oma suhtumisest ka Euroopa Liitu (16)

Loora-Elisabet Lomp
Copy
Riigikogu liige Marko Mihkelson.
Riigikogu liige Marko Mihkelson. Foto: Eero Vabamägi / Postimees

Reformierakonna liige ja riigikogu väliskomisjoni esimees Marko Mihkelson leiab, et need saadikud, kes täna hääletasid Valge saali Euroopa lippude tagasitoomise vastu või jätsid hääletamata, andsid mõista oma suhtumist Euroopa Liitu. 

«Isamaa, Keskerakonna ja Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna koalitsioon tegi täna Riigikogus järjekordse sammu senise välispoliitilise kursi murendamiseks,» kommenteeris Marko Mihkelson tänase hääletuse suhtes, kus otsustati, et Euroopa Liidu lippe Riigikogu Valgesse saali ei tooda. «Eesti rahvusvahelise edu aluseks on tugevate liitlas- ja partnerlussuhete olemasolu. Euroopa Liit on taganud meile suure arenguhüppe ning seda on tunnustanud meie kodanikud, Toetus meie liikmelisusele on püsinud alati kõrgel. See oli ka üheks põhjuseks, miks 9. mail 2016 paigutati Riigikogu Valgesse saali Eesti lippude kõrvale ka Euroopa Liidu lipud,» ütles ta. Mihkelsoni sõnul on Euroopa Liidu lipud hea tava, mida jagavad paljud meie riiklikud institutsioonid. «Pärast viimaseid valimisi otsustas Riigikogu uus esimees Henn Põlluaas ainuisikuliselt Euroopa Liidu lipud Valgest saalist eemaldada,» meenutas Mihkelson. 

Mihkelson sõnas, et Reformierakond tegi ettepaneku Euroopa Liidu lipud Valgesse saali tagasi tuua ning samuti töötada välja regulatsioon lippude kasutamiseks parlamendi siseruumides, mis välistaks lippude kasutamise pelgalt poliitilistes mängudes. «Sümbolitel on suur tähendus. See näitab meie identiteedi vundamenti, mille hulka vaieldamatult kuuluvad ka Euroopa kultuuri- ja õigusruumi põhimõtted,» ütles Mihkelson. 

Eesti lipud Toompea lossi Valges saalis.
Eesti lipud Toompea lossi Valges saalis. Foto: Taavi Rõivas Facebooki konto

«Need, kes täna hääletasid vastu või jätsid hääletamata, andsid kaudselt mõista oma suhtumisest ka Euroopa Liitu. Ja veel, see mis toimus täna parlamendi suures saalis liputeema hääletuse eel, oli väga halb näide Riigikogu töö juhtimisest,» rääkis ta.

«Esiteks on hea tava, et parlamendi esimees on esimees kogu parlamendile, mitte ainult ühele erakonnale. Teiseks ei tohi parlamendi esimees mitte mingil juhul tekitada olukorda, kus tema tegevus läheb vastuollu Riigikogu enda kodu- ja töökorra seadusega. Nii võib mureneda ka meie põhiseaduslik kord,» leidis Marko Mihkelson. 

Kommentaarid (16)
Copy
Tagasi üles