Kordushääletus: Euroopa Liidu lipud ikkagi Valgesse saali ei naase (37)

Copy
Eesti lipud Toompea lossi Valges saalis.
Eesti lipud Toompea lossi Valges saalis. Foto: Taavi Rõivas Facebooki konto

Riigikogu esimees Henn Põlluaas tühistas Euroopa Liidu (EL) lippude parlamendi Valgesse saali tagasi toomise hääletuse, kuna soovis anda eelnõu algatajale võimalust teksti korrigeerida – uus hääletus siiski varasemat tulemust ei muutnud ja lipud Valgesse saali ei naase. 

Riigikogu esimees Henn Põlluaas korraldas kolmapäeval riigikogu suures saalis suurt segadust tekitanud kaks hääletust küsimuses, kas Euroopa Liidu lipud (EL) tuuakse alaliselt tagasi Valgesse saali.

Enne esimest hääletust esitasid riigikogu liikmeid Põlluaasale kümneid küsimusi, et selgeks saada, kuidas protseduuriliselt liputeema üldse päevakorraväliselt hääletusele jõudis ning millises sõnastuses ettepanekut hääletama asutakse.

Põlluaas kinnitas, et tal on riigikogu esimehena õigus panna täiendavaid punkte päevakorraväliselt hääletusele. Pärast enam kui tund aega kestnud vaidlust panigi Põlluaas küsimuse kiirustades hääletusele, mille tulemuste järgi toetas 32 riigikogu liiget Reformierakonna ettepanekut tuua ELi lipud Valgesse saali tagasi, 34 olid sellele aga vastu. Hääletusel ei osalenud 27 saadikut. 

Kuna protestitorm ei vaibunud, otsustas Põlluaas võtta siiski istungist vaheaja, mille vältel jõudis ta veendumusele, et esimene hääletus tuleb tühistada. Nimelt märkis Põlluaas, et soovis anda eelnõu algatajale võimaluse sõnastust täpsustada. 

Seejärel korraldas Põlluaas uue hääletuse, millel oli Reformierakonna ettepaneku poolt 38, vastu aga 39 saadikut. 16 saadikut ei hääletanud. Seega jäi jõusse ka esimese hääletuse järgne tulemus ehk ELi lippe Valgesse saali alaliselt tagasi ei tooda.

Reformierakonna fraktsioon saatis juba aprilli lõpus riigikogu juhatuselele märgukirja ettepanekuga taastada olukord, et riigikogu Valges saalis seisaks taas kõrvuti Euroopa Liidu (EL) lipp ja Eesti lipp.

Reformierakonna ettepanekut ELi lipud Valgesse saali tagasi tuua, toetas 38 saadikut, sellele olid vastu 39. Riigikogu statistikast selgub aga, et opositsioonilistest sotsiaaldemokraatidest olid parlamendis kohal, kuid ei hääletanud Ivari Padar ja sotside värske esimees Indrek Saar. Nende häältega oleks aga Reformierakonna ettepanek läbi läinud. 

KORDUSHÄÄLETUSE TULEMUSED

Kordushääletuse küsimuseks parlamendisaadikutele oli, kes on Reformierakonna fraktsiooni ettepaneku poolt korraldada Valges Saalis Euroopa Liidu väljapanek kõrvuti Eesti riigi lippudega. Ettepaneku poolt oli 38, vastu 39 saadikut. 

Vastu hääletasid: 

Keskerakonnast: Kaido Höövelson, Marek Jürgenson, Kalev Kallo, Jaanus Karilaid, Mihhail Korb, Igor Kravtšenko, Oudekki Loone, Natalia Malleus, Tõnis Mölder, Peeter Rahnel, Kersti Sarapuu, Erki Savisaar, Mihhail Stalnuhhin. 

EKREst: Merry Aart, Riho Breivel, Urmas Espenberg, Helle-Moonika Helme, Ruuben Kaalep, Tiit Kala, Uno Kaskpeit, Leo Kunnas, Alar Laneman, Anti Poolamets, Paul Puustusmaa, Henn Põlluaas, Urmas Reitelmann, Kai Rimmel, Rein Suurkask, Jaak Valge.

Isamaast: Heiki Hepner, Aivar Kokk, Tarmo Kruusimäe, Viktoria Ladõnskaja-Kubits, Üllar Saaremäe, Helir-Valdor Seeder, Sven Sester, Priit Sibul, Raivo Tamm.

Fraktsioonitu: Kalle Grünthal.

Poolt hääletasid:

Reformierakonnast: Annely Akkermann, Hele Everaus, Jüri Jaanson, Siim Kallas, Kaja Kallas, Erkki Keldo, Liina Kersna, Johannes Kert, Signe Kivi, Toomas Kivimägi, Heiki Kranich, Eerik-Niiles Kross, Urmas Kruuse, Ants Laaneots, Kalle Laanet, Maris Lauri, Jürgen Ligi, Kristen Michal, Marko Mihkelson, Madis Milling, Kalle Palling, Keit Pentus-Rosimannus, Hanno Pevkur, Heidy Purga, Valdo Randpere, Signe Riisalo, Taavi Rõivas, Andrus Seeme, Andres Sutt, Aivar Sõerd, Urve Tiidus, Kristina Šmigun-Vähi.

Sotsiaaldemokraatidest: Kalvi Kõva, Helmen Kütt, Jevgeni Ossinovski, Heljo Pikhof, Katri Raik, Riina Sikkut.

Ei hääletanud

Keskerakonnast: Dmitri Dmitrijev, Enn Eesmaa, Andrei Korobeinik, Siret Kotka-Repinski, Aadu Must, Anneli Ott, Kadri Simson, Tarmo Tamm, Marika Tuus-Laul, Viktor Vassiljev          

Fraktsioonitu: Raimond Kaljulaid            

Isamaast: Siim Kiisler, Mihhail Lotman, Andres Metsoja              

Sotsiaaldemokraatidest: Ivari Padar, Indrek Saar                            

Padar kinnitas BNSile, et olid erakorralised asjaolud, miks ta ei saanud hääletuse ajal saalis olla. «Aga ma leian küll, et ELi lipp võiks koos Eesti lipuga Valges saalis olla,» lisas Padar. Saart ei õnnestunud BNSil tabada. 

Hääletamata jättis ka parteitu Raimond Kaljulaid, kes on varasemalt samuti opositsiooni poolele hoidnud. Kaljulaid põhjendas hääletamata jätmist asjaoluga, et oli absoluutselt arusaamatu, mida riigikogu esimees Henn Põlluaas täpselt hääletusele pani. 

«Riigikogu esimees juhtis seda osa istungist küllalt kummaliselt. Sisuliselt muidugi liitun kolleeg Mihhail Lotmani tõdemusega, et ilmselt on kõik päris probleemid lahendatud, et saame tegeleda ka Valge saali sisekujunduse küsimusega. Hääletada saab küsimustes, mille puhul on arusaadav, milline on selle hääletuse tulemus ja nii edasi. See konkreetne küsimus oli minu arvates läbi mõtlemata ja ebaselge ning sel põhjusel ma ei osalenud sellel hääletusel,» selgitas Kaljulaid BNSile. 

Kommentaarid (37)
Copy
Tagasi üles