Maksu- ja tolliamet peab maksma Kert Kingole hüvitiseks ligi 8000 eurot (13)

Andres Einmann
Copy
Väliskaubanduse ja IT minister Kert Kingo.
Väliskaubanduse ja IT minister Kert Kingo. Foto: Mihkel Maripuu

Maksu- ja tolliamet peab maksma väliskaubanduse ja IT ministrile Kert Kingole ebaseadusliku vallandamise eest ligi 8000 euro suuruse hüvitise.

Riigikohus mõistis eilse otsusega maksu- ja tolliametilt õigusvastase vallandamise eest Kert Kingole hüvitiseks kolme kuu palga suuruse hüvitise ja ebaseadusliku töölt kõrvaldamise eest saamata jäänud töötasu.

MTA kommunikatsioonijuht Rainer Laurits ütles, et riigikohtu otsuse alusel makstava hüvitise suurus on 7976 eurot ja 92 senti, millelt peetakse kinni tulumaks.

Väliskaubanduse ja IT ministri Kert Kingo aastaid kestnud vaidlus endise tööandja maksu- ja tolliametiga (MTA) sai eile riigikohtus lõpliku lahendi. Kõrgeim kohtuaste leidis, et MTA ei oleks tohtinud vallandada Kingot arenguvestluse salaja salvestamise eest, kuna töökiusu tõendamiseks oli see õigustatud. Samas oli riigikohus ühte meelt MTAga, mis leidis, et juristina töötanud Kingo ei täitnud ettevõtte maksuvõla uurimisel oma tööülesandeid hoolikalt, mis tõi kaasa juhtumi aegumise.

Kingo ütles Postimehele, et ta salvestas ühel korral arenguvestlust oma ülemusega, et tõendada töökiusamist. Kingo hinnangul oli vestluse salvestuses piisavalt tõendeid, mis kinnitasid tema kiusamist. Naine edastas salvestise MTA tollasele peadirektorile Marek Helmile ja sisekontrolli osakonnale. Amet töökiusamist siiski ei tuvastanud ja vabastas Kingo 2017. aasta juunis ametist, põhjendades seda isikuandmete kaitse seaduse rikkumisega.

Riigikohus sellega nõus ei olnud ja leidis, et kuna töökiusamine on sageli varjatud iseloomuga ja seda võib olla keeruline tõendada, oli Kingol õigustatud huvi tõendada enda ebavõrdset kohtlemist vestluse salvestamisega.

Samas leidis kohus, et maksu- ja tolliamet süüdistas Kingot maksumenetlusega viivitamises põhjendatult. Ülemus andis 2015. aasta lõpus Kingole menetleda OÜga Parim Ehitaja seotud materjalid. Ametil oli alust arvata, et ettevõte pole tasunud väljamakstud palkadelt maksusid.

Tulude osakonna erimenetluse talituse juhataja ja peajurist heitsid ette, et Kert Kingo ei täitnud ehitusfirma maksuasja uurimisel oma tööülesandeid hoolikalt ning sisuliselt jäi asi tema käes neljaks kuuks lihtsalt seisma. Selle aja jooksul aga jõudis kätte aegumistähtaeg, mille järel polnud võimalik maksuvõla eest vastutavat juhatuse liiget enam vastutusele võtta. Kokkuvõttes tunnistas amet juhtumi lootusetuks.

Kommentaarid (13)
Copy
Tagasi üles