Tegus poliitnädalavahetus: erakonnad kogunevad viies eri Eestimaa paigas

Anna Ploompuu
, reporter
Copy
Eriti põnev on seis riigikogus viis mandaati kaotanud sotsiaaldemokraatidel, kes valivad nädalavahetusel uut juhti. Kes kandidaatidest suudaks sotsidel kastanid tulest välja tuua? Juhiks pürgib kolm kandidaati: Lauri Läänemets, Riina Sikkut, Indrek Saar.
Eriti põnev on seis riigikogus viis mandaati kaotanud sotsiaaldemokraatidel, kes valivad nädalavahetusel uut juhti. Kes kandidaatidest suudaks sotsidel kastanid tulest välja tuua? Juhiks pürgib kolm kandidaati: Lauri Läänemets, Riina Sikkut, Indrek Saar. Foto: Postimehe kollaaž

Enne riigikogu viimast töönädalat ning suvepuhkuste hooaega kogunevad erakonnad eri Eestimaa paigus. Konservatiivid, sotsiaaldemokraadid ning Vabaerakond valivad erakondadele uue juhi. 

Erakondadest ainsana koguneb laupäeval Isamaa. Tallinnas Euroopa Hotellis valitakse erakonna volikogule uus aseesimees ning uued aseesimehed. Lisaks kinnitatakse Isamaa esimehe Helir-Valdor Seederi ettepanekul erakonna aseesimehed ja peasekretär.

Kavas on lisaks ka ülevaade poliitilisest olukorrast, Euroopa Parlamendi valimiste kokkuvõte ja muud jooksvad küsimused.

EKRE Jõhvis, sotsiaaldemokraadid Tartus, Reformierakond Viljandis 

Poliitikarindel on oluliselt tegusam pühapäev. Üle Eesti koguneb kolm parlamendierakonda ning Vabaerakond.

Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) kongress toimub Jõhvi kontserdimajas. Kongress kutsutakse kokku kord aastas, toimub esimehe ja kolme aseesimehe valimine. Lisaks valitakse 11 erakonna juhatuse ja 15 volikogu liiget. Samuti valitakse kongressil revisjonikomisjon ja aukohtu liikmed. Tervituskõne peab ka erakonna auesimees president Arnold Rüütel. 

Sotsiaaldemokraadid valivad endale uue esimehe ja uued aseesimehed Tartus toimuval üldkogul. Juhiks pürgivad Lauri Läänemets, Indrek Saar ja Riina Sikkut. Postimehele teadaolevalt on endised ministrid erakonna siselistis avaldanud enim toetuskirju endisele kultuuriministrile Indrek Saarele.

Näiteks toetab Saart Sven Mikser, Ivari Padar, Katrin Saks, Rene Tammist, Jaanus Marrandi ja Rannar Vassiljev. Viimane on lubanud, et Saare võidu korral tuleb ta erakonna peasekretäriks. Endist tervise- ja tööministrit toetab Marju Lauristin, aga ka erakonna praegune esimees Jevgeni Ossinovski. 

Reformierakonna üldkogu koguneb pühapäeval Viljandis. Päevakorras on erakonna esimehe Kaja Kallase ja peasekretäri Erkki Keldo sõnavõtt. Valitakse ka revisjonikomisjoni toimkond ning kinnitatakse erakonna 2018. aasta majandusaasta aruanne. 

Vabaerakond koguneb Raplas

Pühapäeval peab üldkoosolekut ka riigikogu valimistel valimiskünnise alla jäänud ning parlamendi koosseisust lahkunud Vabaerakond. Vabaerakonna üldkoosolek toimub 9. juunil Rapla kultuurikeskuses. Üheks oluliseks teemaks on põhikirja muudatused. Lisaks valitakse erakonnale uus juht, juhatus, revisjonikomisjon ja aukohus. Põhikirjamuudatus näeb ette, et uued koosseisud valitakse senise aasta asemel kaheks aastaks. Üldkoosolekul otsustatakse ka, kas erakonnale valib juhi üldkoosolek või juhatus. 

Teadaolevalt ei kandideeri Vabaerakonna praegune juht Kaul Nurm uuesti juhiks ega ka erakonna juhatusse. Ametlikku kinnitust temalt endalt pole Postimees saanud. «Aga kindlasti ta jätkab meiega,» sõnas Vabaerakonna juhatuse liige Vahur Kollom. Vabaerakonna juhiks kandideerimist on Postimehele kinnitanud Heiki Lill.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles