«Mul suva, kas mind usaldate või ei»-minister jäi ametisse (45)

Urmas Jaagant
, reporter
Copy
Siseminister Mart Helme jäi ametisse, ehkki teda kritiseeriti ka koalitsiooni leerist. 
Siseminister Mart Helme jäi ametisse, ehkki teda kritiseeriti ka koalitsiooni leerist. Foto: Eero Vabamägi

Koalitsioon hoidis väikeste kadudega ära Mart Helme umbusaldamise.

Opositsiooni katse umbusaldada riigikogus siseminister Mart Helmet (EKRE) kukkus eile oodatult läbi. Umbusalduse toetuseks anti 46 häält. Eile hommikul veel oli üleval küsimus, kas koalitsioon läheb täiel rinnal oma ministrit kaitsma ja hääletab umbusaldamise vastu või jäetakse hääletamata, mis sisuliselt tähendaks Helme mittetoetamist. Otsus oli kaitsta, umbusaldamise vastu oli 53 saadikut.

Hääletustulemus ei peegelda aga päris täpselt Helme koalitsioonikaaslaste enesekindlust siseministrile usalduse avaldamise suhtes. Sellest annab selgema pildi mitu tundi kestnud küsimuste-vastuste voor. Umbusaldamisel esitavad koalitsioonipoliitikud ministrile küsimusi harva ja needki on ministrit toetavat. Eile kaldus sellelt joonelt kõrvale mitu võimuliidu saadikut.

Muidu tavapärasena kulgenud repliikide vahetuse käigus meenutas Helme ühel hetkel, et endise ministri Marti Kuusiku võimaliku koduvägivallajuhtumi asjaoludes selgusele saamiseks helistati Kuusiku naisele. «See telefonikõne sündis ühisel otsusel. Ja neid küsimusi ei esitanud mitte Kuusik, vaid neid küsimusi esitas Eesti peaminister (Jüri Ratas – U. J.),» väitis Helme riigikogu kõnetoolist.

Simson lükkas väite ümber

Mõne aja möödudes võttis küsimuseks sõna Helme koalitsioonipartneri Keskerakonna mõjukas liige Kadri Simson. Ta teatas, et helistas äsja peaministrile ja rahandusminister Martin Helmele ning kontrollis väidet, justkui oleks Kuusiku naisele küsimusi esitanud ka Ratas.

«Nad mõlemad väidavad, et selles kõnes peaminister Ratas ei osalenud enama kui kuulajana. Tema ei esitanud kellelegi küsimusi,» lükkas Simson ümber siseministri väite. Riigikogu saali läbis üllatunud kahin ning käteplaksutamine. «Mina mäletasin seda nii,» vastas Helme. «Ei hakka ümber lükkama nende väiteid, aga mäletasin nii.» Hiljem lisas Helme, et kui ta eksis, on ta valmis Ratase ees vabandust paluma.

Mihhail Lotman: kas selline hüpoteetiline tegelane, kes on üles köetud ja sotsiopaatiline, sobib ministriametisse?

Kui reformierakondlane Andres Sutt tundis huvi, kuidas peaks saama usaldada ministrit, kellelt emotsionaalne hetk viib mälu, vastas Helme: «Ausalt öeldes, mul suht suva, kas te usaldate või mitte.»

Veel ühe torke omadelt sai Helme Isamaa saadikult Mihhail Lotmanilt. Ta kinnitas esmalt, et hääletab Helme umbusaldamise vastu, kuid loetlenud seejärel käitumisilminguid, mis omased lastele, ning neid, mis omased sotsiopaatidele, esitas küsimuse: «Kas selline hüpoteetiline tegelane, kes on üles köetud ja sotsiopaatiline, aga süüdistab kõigis probleemides teisi, sobib ministriametisse?»

Helme arvates aga vajabki Eesti ühiskond lahti raputamist ja tema olevat üks neist, kes paneb seisva vee liikuma.

Ladõnskaja hääletas poolt

Ülejäänud küsimustelaviini eest hoolitsesid Reformierakonna ja SDE saadikud, kes käisid ükshaaval läbi umbusaldusavalduses esitatud põhjendusi ning samas reageerisid minister Helme vastustele puldist.

Reformierakonna esimees Kaja Kallas ütles umbusaldusavalduse esitajate nimel, et alates valitsuses ametisse asumisest ja ka enne seda on Helme jõudnud teha kahju riigi ja oma alluvuses olevate ametkondade mainele ning näidanud, et ta ei saa aru ministrikohaga kaasnevast vastutusest. «Mart Helme on verbaalselt rünnanud ja alavääristanud naisi, sotsiaalvaldkonna töötajaid, teadlasi, ajakirjandust, õigusriiki,» tõi ta välja.

Helme vastas oma sõnavõtus, et südametunnistus ei saa avalduse esitajatel olla õigel kohal, kui kokku on kirjutatud nii palju rumalusi ja valet. «See (umbusaldusavaldus – U. J.) peaks olema suunatud Reformierakonna enda vastu, sest ei ole parata, kui olete poliitikas halvasti käitunud, 17 aastat inimesi petnud ja tekitanud olukorra, kus suur osa inimesi ei taha teid võimul näha.»

Keskerakonna, Isamaa ja EKRE saadikute vastuhäältega jäi siseminister Mart Helme ametisse. Isamaa saadik Viktoria Ladõnskaja-Kubits hääletas Helme umbusaldamise poolt.

Kommentaarid (45)
Copy
Tagasi üles